Кламер БГ - Новини: Защитата на Ходорковски обжалва заповедта за задочния му арест

Защитата на Ходорковски обжалва заповедта за задочния му арест

Свят

|
Пон, 28 Дек 2015г. 20:04ч.
Защитата на Ходорковски обжалва заповедта за задочния му арест

Жалба срещу решението на Басманския съд да обвини задочно в организиране на убийство бившия шеф на руския петролен гигант ЮКОС Михаил Ходорковски и да го обяви за международно издирване е внесена от негова адвокатка, съобщиха руските агенции в понеделник.

Ходорковски живее в изгнание в чужбина и в момента се намира във Великобритания.

По-рано съдът по искане на руския Следствен комитет поиска задочен арест на Ходорковски за два месеца. Срокът на ареста ще се изчислява от момента, в който той пресече границата на Русия, отбеляза прессекретарката на съда Юнона Царьова.

Арестът на бившия олигарх се иска във връзка с подновеното на 30 юни т.г. разследване на убийството през 1998 г. на кмета на сибирския град Нефтеюганск Владимир Петухов след появилата се нова информация, че поръчител на това убийство и на редица други тежки престъпления може да е именно Ходорковски. Бившият шеф на ЮКОС обаче не се яви на разпит при следователя и на 11 декември му бе предявено задочно обвинение в организиране на две убийства.

Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин съобщи по-рано, че Ходорковски е обявен за международно издирване и че следствието ще предприеме всички мерки за привличането му към отговорност. По данни на следствието Ходорковски, в качеството си на акционер и председател на управителния съвет на компанията ЮКОС, през 1998-1999 г. е поръчал на подчинените му сътрудници на фирмата Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, както и на други лица, убийството на кмета на Нефтеюганск Петухов и на бизнесмена Евгений Рибин, чиято служебна дейност противоречала на интересите на ЮКОС.

Невзлин и Пичугин заедно с още трима души вече бяха осъдени за извършването на тези престъпления.

mediapool.bg