Кламер БГ - Новини: Испанските социалисти се надяват да ръководят широка управляваща коалиция

Испанските социалисти се надяват да ръководят широка управляваща коалиция

Свят

|
Пон, 28 Дек 2015г. 21:21ч.
Испанските социалисти се надяват да ръководят широка управляваща коалиция

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес (ИСРП) намекна за бъдеща широка управляваща коалиция в страната, но под ръководството на неговата формация и без компромис по въпроса за целостта на страната, съобщават испански медии в неделя.

На провелия се в в Мадрид Федерален съвет на ИСРП трябваше да се вземе решение за евентуалните съюзи и коалиции, в които да влезе партията при сформирането на ново испанско правителство. Стана ясно, че партията ще изчака своя ред да получи мандат, ако опитът на победителката на парламентарните избори – Испанската народна партия, да състави свое правителство се провали.

Също така Испанската социалистическа работническа партия изключи възможността да участва в създаването на ново правителство с която и да е партия, която подкрепя провеждането на референдум за независимост на Каталуня. Тази позиция задълбочава политическата несигурност след състоялите се този месец парламентарни избори, завършили с патов резултат, предаде Ройтерс.

Четирите основни испански партии се опитват да намерят формула за управление, тъй като никоя от тях не получи мнозинство в парламента. Една от главните спорни точки в разговорите е проблемът с Каталуня, мотора на испанската икономика и център на силно движение за независимост.

Премиерът консерватор Мариано Рахой, чиято Испанска народна партия получи 123 места - далече под минимума от 176, необходим за самостоятелно управление, и социалистите, които са на второ място, са против организирането на референдум в Каталуния, където сепаратистите спечелиха мнозинство на регионалните избори през септември.

Новата левичарска партия "Подемос", смятана за потенциален балансьор, който може да определи съдбата на бъдещото управление, настоява обаче за референдум в Каталуня, ако влезе в правителството. Добрият й резултат от изборите - 69 места, само с 21 по-малко от социалистите, породи вероятността от лява коалиция. Но лидерът на социалистите Педро Санчес каза, че водачът на "Подемос" Пабло Иглесиас трябва да се откаже от обещанието си за референдум, ако двете партии тръгнат към коалиция. "Няма да дискутираме никакви въпроси за териториалната цялост на страната. Няма да участваме в създаване на правителство на всякаква цена", заяви Санчес на пресконференция.

Миналата седмица той попари и надеждите за голяма коалиция на двете основни партии от ляво и от дясно, като подчерта, че ще отхвърли всеки пакт, водещ към ново правителство начело с Рахой или друг водещ политик от Народната партия. А без подкрепата на социалистите или поне без косвената им подкрепа чрез въздържане от гласуване, ще бъде невъзможно за НП да състави правителство на мнозинството, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на "Подемос" каза миналата седмица, че е открит за споразумение със Санчес, но днес изрази съмнение в решимостта на социалистите да сформират алтернативно на консерваторите правителство. "Социалистите не искат да разберат, че единството на Испания е възможно само при защита на нейната многонационалност", каза той на пресконференция. Иглесиас добави, че освен признаването на многонационална Испания, има и други условия на "Подемос" за участие в лява коалиция - по-социално ориентирана политика, нов избирателен закон и механизми за по-добър контрол върху управлението.

Като лидер на най-голямата партия премиерът Мариано Рахой започна в понеделник проучвателни срещи с лидерите на останалите големи партии с оглед формирането на бъдещо правителство. Той разговаря първо с Пабло Иглесиас. След срещата обаче лидерът на "Подемос", цитиран от ТАСС, заяви, че "живеем в нова политическа епоха и сме в процес на политически преход в Испания, затова няма да подкрепим нито Рахой, нито друг кандидат от НП за премиер, и Рахой знае това".

Що се отнася до възможността за съюз със социалистите, Иглесиас подчерта, че те "трябва да престанат да правят шоу" и трябва да решат кого подкрепят.

Ройтерс отбелязва, че шансовете на Рахой да състави правителство на малцинството или каквато и да е коалиция са ограничени, след като социалистите изключват коалиция с него, а "Подемос" едва ли ще го подкрепи.

mediapool.bg