Кламер БГ - Новини: Ирак обяви освобождаването на Рамада от ДАЕШ

Ирак обяви освобождаването на Рамада от ДАЕШ

Свят

|
Пон, 28 Дек 2015г. 20:56ч.
Ирак обяви освобождаването на Рамада от ДАЕШ

Иракският град Рамада е бил "освободен" от т.нар. "Ислямска държава", обявиха от иракската армия в понеделник.

Генерал Яхия Расул заяви пред държавната телевизия, че военните сили са постигнали "епична" победа, а телевизионни камери показваха войници, развяващи иракския флаг в правителствения комплекс на Рамада, който бе завзет от "Ислямска държава" през май 2015 г.

Иракският премиер Хейдар ал-Абади изрази увереността си, че "2016 ще стане годината на голямата и окончателна победа, когато на присъствието на ДАЕШ (арабското наименование на "Ислямска държава") в Ирак ще бъде сложен край".

"Предстои да освободим Мосул и това ще бъде фаталният и финалният удар срещу ДАЕШ", добави той.

Продължилата седмица битка за Рамада обаче е унищожила повечето сгради в града, предава ББС. Трита моста по реката на града са разрушени и огромни късове цимент се намират във водата. В руини е и кампуса на университета, който служеше за укрепление на бойците на "Ислямска държава". Улиците също са в отломки от сгради и не е ясно колко време ще отнеме почистването им, тъй като опасността от разположени експлозиви остава голяма.

Офанзивата на иракската армия в сунитската провинция Анбар започна миналата седмица, като наземните войски бяха подкрепяни от американски самолети. Първоначалното напредване беше забавено от много заложени мини и снайперистки постове на ислямистите в града. В града имаше стотици бойци на ислямистите, като броят на жертвите от двете страни още не са уточнени.

Завоюването на стратегическия град от "Ислямска държава" бе смятано за едно от най-големите поражения на иракските сили при настъплението на терористичната организация.

mediapool.bg