Кламер БГ - Новини: Започва надпреварата за място в първи клас

Започва надпреварата за място в първи клас

България

|
Пон, 15 Апр 2019г. 11:43ч.
Започва надпреварата за място в първи клас

Започва битката за място в първи клас в София. Родителите могат да подават документи от днес до 15 май включително.

И тази година кандидатстването е на хартия и става чрез попълване на документи на място в училището. Класирането също няма да е централизирано. София остава единственият голям град в страната, в който приемът на първокласници не се прави през електронна система. Миналата година това предизвика хаос и съмнения за начина, по който се прави класирането. От общината обаче чакат образователното министерство да обяви поръчка за разработването на софтуер за електронно кандидатстване. Такъв може да има най-рано догодина.

Иначе за втора година ще действа принципът на тригодишната уседналост. Децата се разделят в три групи според това от колко време живеят на адрес в района на училището. Самите райони се определят от местната власт.

В първата група, която има най-голям шанс за класиране влизат децата, които имат адрес в района от минимум 3 години. За първи път там ще попадат и децата, които имат по-голям брат или сестра до 12-годишна възраст, който учи в същото училище. За тях адресът ще е без значение.

Във втората група ще са децата, които живеят в района на училището от между 1 и 3 години. Класирането на първокласниците в тази група ще става, след като всички деца от първата бъдат класирани и ако след това останат свободни места. На същия принцип ще се преминава към подреждането на първокласниците в третата група. Там са децата с адрес в района на училището от по-малко от година.

Най-малък шанс за прием в дадено училище имат децата, които не живеят в неговия район. Те ще са в последната, четвърта група, и ще се класират само ако останат свободни места след подреждането на първи три групи.

За тяхното класиране Столичната община въвежда и допълнителни критерии, които дават предимство на деца, които имат брат или сестра в същото училище, но над 12-годишна възраст. Те ще получават допълнително 11 точки. Бонус има и за деца от многодетни семейства, за сираци, за първокласници с един родител или без родители.

При повече кандидати с равен брой точки ще се провежда жребий.

Кандидатстването в София ще продължи един месец, а първото класиране ще бъде обявено на 3 юни.

Кандидатите за първи клас в София тази година са около 12 000, а училищата - 159.

В понеделник, 15 април, трябва да бъдат обявени и свободните места за първи клас в училищата в Пловдив. Подаването на документи за класирането там е до 31 май, ако се прави на място в училището и до 3 юни, ако заявлението се прави през интернет. Първото класиране ще бъде обявено на 5 юни. В Пловдив действа електронна платформа за прием в първи клас, която е достъпна тук.

По същия начин става прием и в общините Варна (адресът на системата е тук) и Бургас (адресът на системата е тук). Там обаче кандидатстването започва на 28 май за Варна и на 13 май за Бургас. Заявленията във Варна се подават до 1 юни, а първото класиране е на 5 юни. В Бургас кандидатстването е до 23 май, а първото класиране излиза на 3 юни.

mediapool.bg