Кламер БГ - Новини: Заместничка на Гешев: Ако дипломата му e нелегитимна, такива са и на стотици юристи

Заместничка на Гешев: Ако дипломата му e нелегитимна, такива са и на стотици юристи

България

|
Пон, 26 Юли 2021г. 13:09ч.
Заместничка на Гешев: Ако дипломата му e нелегитимна, такива са и на стотици юристи

Заместничка на Гешев: Ако дипломата му e нелегитимна, такива са и на стотици юристи

"Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение не е акредитирано да издава такива дипломи? Много адвокати и нотариуси имат дипломи от там, какво ще се случи с тях?". Така зам.-главният прокурор Даниела Машева коментира твърденията, че дипломата на шефа на държавното обвинение Иван Гешев е нелегитимна.

Сегашният главен прокурор е завършил "Право" в Академията на МВР през 1994 г. Тогава училището използва абревиатурата ВИПОНД.

Според бившия депутат и адвокат Минчо Спасов дипломата на Гешев е нелегитимна, защото след 1991 г. на завършилите висшето училище не се признава тази специалност. Той твърди, че дипломата на Гешев е издадена въз основа на указ на Държавния съвет от 1987 г., който обаче не действа след 1991 г. Документът на Гешев е издаден три години по-късно.

"В действащия към онази дата закон пише, че ВУЗ-овете се създават със закон, а не с указ от Държавния съвет. В сайта на Академията на МВР пише, че до края на учебната година 1989-1990 г. на завършилите факултетите на Държавна сигурност "Народна милиция" се признава специалност "Право", но не и след 1990 г.", заяви той пред "Евроком" миналата седмица.

Според Даниела Машева обаче въпросът с дипломата на Гешев се повдига не защото има проблем с нея, а понеже опитът за отстраняването му е бил неуспешен.

Въпросът с дипломата бе поставен за обсъждане пред правосъдния министър Янаки Стоилов от депутати в петък. Той обясни, че проверката може да бъде извършена от Министерството на образованието и посъветва казусът да бъде насочен натам.

Миналата седмица правосъдният министър Янаки Стоилов поиска Висшият съдебен съвет да отстрани Гешев заради редица нарушения. Съветът отхвърли предложението като недопустимо. Самото решение не бе мотивирано. 12-те членове на ВСС не се аргументираха и то увисна без да се разбере защо мнозинството на кадровия орган смята така. Други 8 гласуваха против, но изложиха аргументи. Един от тях е, че Конституцията не дава право на правосъдния министър да иска отстраняването на главния прокурор, а друг е, че давностният срок за преследване на посочените нарушения е изтекъл.

Според Машева гласуването е показало отношение не към Гешев, а към легитимността на самото искане на Стоилов.

"Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала", заяви тя и допълни, че отстраняване на главният прокурор можели да поискат трима души от прокурорската колегия и петима от пленума на съвета.

mediapool.bg