Кламер БГ - Новини: "Демократична България" иска "санитарният кордон" спрямо ДПС да се спазва стриктно

"Демократична България" иска "санитарният кордон" спрямо ДПС да се спазва стриктно

България

|
Пон, 26 Юли 2021г. 14:42ч.
"Демократична България" иска "санитарният кордон" спрямо ДПС да се спазва стриктно

Антоанета Цонева, БНТ

"Демократична България" не иска постове и "порции" в бъдещото управление, но ще настоява "санитарният кордон" спрямо ДПС да бъде стриктно спазван, подчерта депутатът от обединението Антоанета Цонева в понеделник пред БНТ. В неделя приключи първият кръг от преговори за бъдещо управление, на които "Има такъв народ" (ИТН) покани всички партии без ГЕРБ. Последният разговор беше именно с ДПС. Срещу правителство по модел на Сарая твърдо се обявиха двете протестни партии, на чиято подкрепа партията на Слави Трифонов твърди, че разчита - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Зам.-председателят ИТН Тошко Йорданов обяви след срещата с ДПС, че неговата партия не е искала подкрепа от ДПС за евентуален кабинет, а просто "изложихме нашите приоритети".

В понеделник Антоанета Цонева посочи, че ако моделът "Борисов-Доган-Пеевски" не бъде решително пречупен, България няма как да тръгне напред и да се отскубне от мрачните икономически и социални статистики, в които попада.

"От изключително значение е ДПС да бъде държано извън достъпа до властови ресурси и да не може да влияе върху политиките в това управление. Това, което виждахме в управлението на Борисов, бяха едни негласни разпределителни коалиции, създадени от върхушката на корпорацията ДПС, за да се стигне до такива емблематични примери като Росенец", каза Цонева.

Според нея гаранцията това да не се случи е програмата за управление, съставът на кабинета и конструкцията, която ще застане зад удържането на тези ангажименти. По думите ѝ засега не се не се обсъжда персоналния състав на кабинета, но "това не значи, че няма да се коментира, когато трябва да се даде подкрепа".

Цонева подчерта, че засега "Демократична България" не може да даде безусловна подкрепа.

"Това, че "Има такъв народ" не правят консултации за състава на правителството, не значи, че когато го видим, няма да вземем отношение. Разговорите трябва да имат ясен план, тайминг и цели. В крайна сметка основната цел е съставяне на кабинет, който да може да изведе страната, да отключи икономиката и да подобри благосъстоянието на хората", добави тя.

Междувременно неофициално се заговори, че новото предложение на ИТН за премиер ще бъде Петър Илиев, който в първоначалния прокетокабинет беше номиниран за министър на правосъдието. От партията на Трифонов не потвърждават дали наистина ще издигнат за премиер Илиев, който е специалист по конституционно право и преподавател в Софийския университет.

Срещите за подкрепа на кабинет с първия мандат продължават, но вече ще се водят на експертно ниво. От ИТН многократно обявиха, че ще излъчат еднопартийно правителство и че разчитат на плаващо мнозинство в парламента.

Антоанета Цонева допълни, че предстои да се обсъдят общите ангажименти с ИТН. По думите ѝ обаче при всички положения хората ще знаят гарант за какво ще е "Демократична България".

"Имаме различия с ИТН и това си пролича и в предишния парламент, но в момента трябва да уточним темите, които са важни за всички участници в този процес, върху които да се намери съгласие. За "Демократична България" най-важната тема е дълбока реформа в съдебната система, с което да се сложи старта на възстановяване българската държавност", добави тя.

mediapool.bg