Кламер БГ - Новини: Финансовият министър готов да блокира актуализацията на бюджета на здравната каса (обновена)

Финансовият министър готов да блокира актуализацията на бюджета на здравната каса (обновена)

България

|
Пон, 26 Юли 2021г. 14:48ч.
Финансовият министър готов да блокира актуализацията на бюджета на здравната каса (обновена)

Финансовият министър готов да блокира актуализацията на бюджета на здравната каса (обновена)

Финансовият министър Асен Василев ще блокира актуализацията на бюджет на Националната здравноосигурителна каса(НЗОК), предложена от управителя й Петко Салчев. Във финансовия план на НЗОК се оказва, че липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, а в същото време са включени други 3 млн. лв. за администриране на плащания за хора с увреждания, които не би трябвало да се залагат. Ако тези параметри не бъдат коригирани, финансовото министерство няма да съгласува бюджета, предупреди Василев. Това стана ясно в понеделник по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тристранката принципно одобри бюджета на НЗОК, но направи уговорка, че следобяд в понеделник ще има заседание на НЗОК, което ще разгледа бележките на министъра. Подкрепени бяха и актуализациите на държавния бюджет, която предвижда увеличение на пенсиите от 1 октомври и на бюджета за общественото осигуряване.

Проблемните разходи

"В този бюджет липсват 14 милиона лева за администрирането на ваксини. Допълнителните 3 милиона лева, които са за допълнителна администрация, според нас не трябва да бъдат включени в бюджета по две причини – първо, това не е ново изискване, което се е появило от небето, а е трябвало да бъде предвидено в оригиналния бюджет на касата. И второ, тази дейност най-вероятно ще отпадне от Здравноосигурителната каса и ще остане там, където се администрира в момента – с бюджета за догодина", заяви той.

Спорът за въпросните 3 млн. лв. се поражда, защото в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г., бе разписано, че НЗОК заплаща средствата за предоставените на хората с увреждания съоръжения, медицински изделия или за техния ремонт. Плащанията се извършват чрез Агенцията за социално подпомагане, на която НЗОК превежда необходимите средства.

Именно за администрирането на плащанията към АСП в мотивите си НЗОК казва, че това е нов "увеличен обем дейности" и е необходимо да се сформира "нов административен капацитет в НЗОК". За целта за 5 месечния период от август до декември 2021 г. са необходими споменатите 3 млн. лв., В детайли, средствата включват възнаграждения за заплати в размер на 2 255 800 лв. и осигурителни вноски за сметка на работодателя в размер на 744 400 лв. Финансовият министър не приема добавянето на тези 3 млн. лв., защото е трябвало да бъде заложен още в настоящия бюджет и защото от думите му става ясно, че АСП ще започне да плаща без трансфер преди това на средствата от НЗОК.

Пътят към компромиса

Финансовият министър посочи, че ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. "Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК", призова министърът.

От думите на управителя на касата проф. Петко Салчев стана ясно, че в проекта на бюджета на Касата се предвижда до края на годината постъпленията да са в размер на 134.5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване - 29 млн.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" коментира, че не може да си обясни за какво е спорът и че касата плаща според описаното в Закона и подчерта, че по-скоро подкрепят проектобюджета.

"Тези 3 млн., които се местят от джоб в джоб не е добре. Най-добре е касата всичко да си прави и процесът да е подреден", заяви още той.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България изразиха принципна подкрепа.

От Българска стопанска камара се въздържат от подкрепа, а от БТПП, КРИБ и Съюза за стопанска инициатива коментираха, че принципно подкрепят бюджета.

Без резерви за актуализацията на държавния бюджет

Тристранният съвет от синдикати, работодатели и министри подкрепи проектите за актализция на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване.

"Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност дефицитът намалява с 0.5%", посочи социалният министър Гълъб Донев.

Актуализацията включва пенсиите да бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж.

Според предлаганите от служебния кабинет промени, свързани пенсиите, от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева.

Социалната пенсия от 148.71 лева ще достигне 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1.2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

"Актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от ноември и декември миналата година. Заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходиим за здравната и образователната система също са с такъв сценарии", обясни от своя страта служебният министър на финансите Асен Василев.

mediapool.bg