Кламер БГ - Новини: Рашков към Борисов: "Щурмът на простащината започна" (обновена)

Рашков към Борисов: "Щурмът на простащината започна" (обновена)

България

|
Пон, 26 Юли 2021г. 13:34ч.
Рашков към Борисов: "Щурмът на простащината започна" (обновена)

Рашков към Борисов:

"Щурмът на простащината започна" - така в неделя вътрешният министър Бойко Рашков отговори на острите епитети на Бойко Борисов. В събота Борисов определи Рашков като "пияница", "нещастник" и "червен сатрап" докато бе на посещение в село Бъта, чиито кмет беше задържан преди изборите по подозрение в купуване на гласове. Гневът на бившия премиер дойде след като в петък Рашков заяви в парламента, че единственото, за което съжалява за времето на мутренските години е, че не се е справил с лидера на ГЕРБ.

Диалози

"Щурмът на простащината започна. Много авторитетно и престижно за бивш премиер", каза в неделя Рашков по повод квалификациите към него от Борисов.

Ден преди това Борисов заложи на груби квалификации.

"Ще ме чегърта, щял да се саморазправи, тоя пияница. С гол гъз таралеж ще мачкаш - това мога да ти кажа, нещастник такъв", каза Борисов в събота.

Мутренските години

В петък, по време на парламентарен контрол, провокиран от депутата от ГЕРБ Тома Биков, Рашков обяви, че съжалява, че не се е справил с лидера на ГЕРБ.

"Колкото до мутренските 90 години, съжалявам само за едно нещо, че не се справих с вашия лидер. Но имам време… само ми дайте тази възможност", каза Рашков. Това предизвика много дълги ръкопляскания от мнозинството в пленарната зала и гневна реакция от ГЕРБ.

Първо Рашков обвини депутатите от ГЕРБ, че с опитите си да го прекъсват му напомнят за поведението на силовите групировки през 1995 и 1996 година. После Биков излезе да му обясни, че много добре помни мутренските времена и как е ходил на протести да "сваля с камъни" Жан Виденов и самия Рашков.

Тогава Бойко Рашков беше в ръководството на Националната следствена служба. Това накара вътрешния министър да напомни за миналото на Бойко Борисов, който по това време имаше обща фирма с фигури от СИК.

Общински съветник от София сезира прокуратурата

Междувременно стана ясно, че столичният общински съветник от "Демократична България" Методи Лалов е сезирал бургаската районна прокуратура за острите изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от село Бата.

Лалов е бивш председател на Софийския районен съд. Той уточни във фейсбук, че е сезирал прокуратурата за "хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм". Той подчертава, че като гражданин имал задължението да съобщава за престъпления, на които става свидетел.

"Може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП "ГЕРБ", извърши непристойни действия – каза публично в присъствието на значителен брой хора следните думи и изрази, насочени към служебния министър на вътрешните работи: "тоя пияница", "с гол гъз таралеж ще мачкаш", "нещастник". Макар казаното да е насочено към лице, заемащо публичен пост, към което поради това границите на допустимата критика са по-широки отколкото към обикновения гражданин, чрез него г-н Бойко Борисов несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на човека в решението му по делото Обершлик срещу Австрия). И това е така, тъй като използваните от него думи и изрази по никакъв начин не допринасят към публичната дискусия по даден политически въпрос, чрез тях не се информира обществото за теми от обществен интерес и не се отправят съдържателни критики към поведението на конкретно публично лице", мотивира се Лалов.

Общинският съветник уточни, че сигналът до прокуратурата е за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

mediapool.bg