Кламер БГ - Новини: Заев се разсърди на Трифонов въпреки офертата за космонавт

Заев се разсърди на Трифонов въпреки офертата за космонавт

България

|
Вт, 13 Юли 2021г. 17:31ч.
Заев се разсърди на Трифонов въпреки офертата за космонавт

Сн. НАСА

Македонският премиер Зоран Заев не изглежда трогнат от обещанието на Слави Трифонов да работи за изпращането на "северномакедонец" в космоса.

"Ние сме македонци и всяко друго име боли. Същото е и с нашите братя, които са българи и очаквам те да бъдат коригирани в подобни твърдения. Задължение на всички нас е да изграждаме приятелство и отношенията ни да бъдат най-добрите", каза Заев.

"Слободен печат" коментира, че национализмът в България не е мъртъв, а Слави Трифонов е новият Красимир Каракачанов.

"В своя стил Трифонов - сериозно или на шега – представи българската космическа програма и каза, че ще освен българин ще изпрати в Космоса и "северномакедонец". Разбира се, въпреки имиджа на шоумена, Трифонов не е толкова невеж по отношение на македонския въпрос и знае, че използването на термина "северномакедонец" вместо""македонец" е обидно за македонския народ", се посочва в публикацията, цитиран от агенция "Фокус".

"С това послание Трифонов ясно посочва каква ще бъде политиката му към Македония - дискриминационна, шовинистична и неуважителна. Това негово отношение не е толкова изненадващо, защото в миналото Трифонов имаше националистически и негативни послания към македонците, но сега той действа от друга позиция, а неговата политика е много по-ясна. Иначе е трудно да се чуят ясни виждания от Трифонов по много въпроси, така че обществеността трябва се информира за тях от публикациите му в социалните мрежи, защото шоуменът е избрал стратегия да не се появява публично. Той дори не е в списъка на депутатите", отбелязва изданието.

Слави Трифонов и екипът му потвърдиха на няколко пъти, че не са готови на компромиси със Северна Македония и евентуално тяхно правителство няма да е готово да я "пусне" към ЕС, ако не прекрати историческите манипулации и езика на омразата.

mediapool.bg