Кламер БГ - Новини: Резултатите в Турция: Три пъти повече секции, а гласовете са почти същите

Резултатите в Турция: Три пъти повече секции, а гласовете са почти същите

България

|
Вт, 13 Юли 2021г. 18:08ч.
Резултатите в Турция: Три пъти повече секции, а гласовете са почти същите

Предизборна агитация в Авджълар, Истанбул. Снимка: БНР

На проведените в неделя предсрочни избори в Турция бяха открити три пъти повече секции за гласуване, отколкото преди три месеца. Подадените гласове обаче са общо с едва около 7000 повече. Този резултат опровергава катасторфичните прогнози не само на т.нар. "патриоти", но и на ГЕРБ.

Сега секциите в Турция бяха 112, а през април - едва 35. До увеличаването се стигна след последните промени в Изборния кодекс, инициирани от т.нар. "партии на протеста". Въпросните поправки премахнаха лимита от до 35 секции в страни извън ЕС и една от основните причини за това бяха огромните опашни във Великобритания, за която важеше този режим след Брекзит. Така обаче отпаднаха и ограниченията за Турция, където живеят много български изселници и семействата им, които гласуват предимно за ДПС.

По тази причина решението на т.нар. "партии на протеста" да няма лимит на секциите и българите в чужбина да гласуват спокойно, се превърна в удобна дъвка за националистите и ГЕРБ, че с действията си трите формации подаряват много повече депутатски места на ДПС.

Тезата на ВМРО беше, че с толкова много секции, само от Турция ДПС вероятно ще получи приблизително 120 хил. гласа, което изкривявало вота в България. Коалицията "Български патриоти" организира протести и оспорва пред съда разкриването на допълнителни секции в Турция.

Всъщност и самото ДПС очакваше да вземе повече гласове заради разкритите секции. В началото на юни ръководството на ДПС се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. По време на посещението председателят на Движението Мустафа Карадайъ обяви, че има за цел да получи най-малко 50 хиляди гласа от Турция след отпадането на ограничението от 35 избирателни секции и да вкара най-малко 40 депутати в новия български парламент.

В края на предизборната кампания с визита при Ердоган се отчете и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реално получените за ДПС гласове обаче не оправдаха очакванията на партията - те вече не е четвърта сила и вероятно ще има 29 народни представители, включително заради подкрепата вътре в България.

При 99.95% обработени протоколи, общият брой гласове на ДПС на отминалите в неделя избори е 292 383 или 10.71%. Вероятно до официалното обявяване на резултатите бройката ще се увеличи, но незначително.

От секциите в Турция са обработени 99.23% от протоколите. Общият брой на подадените там гласове са 29 260. От тях 90.52% или 26 487 са за ДПС, втора сила е ГЕРБ с 1255 гласа или 4.29 на сто, трета е "Демократична България" с 408 гласа (1.39% ).

През април ситуацията е почти същата. ДПС е първа с 89.29% (19 877 гласа) от подкрепата в Турция. ГЕРБ е втора с 4.47% (994 гласа), а "Демократична България" – 1.68% (375 гласа).

Сега гласовете, подадени за всички партии, подадени от секциите в Турция, са общо 29260. През април са били 22292.

mediapool.bg