Кламер БГ - Новини: Задава ли се край на изискването за безбрачие на свещениците в Германия?

Задава ли се край на изискването за безбрачие на свещениците в Германия?

Свят

|
Пет, 10 Март 2023г. 13:30ч.
Задава ли се край на изискването за безбрачие на свещениците в Германия?

Задава ли се край на изискването за безбрачие на свещениците в Германия?

Делегатите на синодалното събрание за реформа в Католическата църква приеха снощи с голямо мнозинство текст за разхлабване на изискването за безбрачие на свещениците, предаде ДПА.

Така нареченият текст за действие беше одобрен от 179 делегати, 10 бяха против, а 16 се въздържаха.

Това гласуване обаче не означава бърз край на изискването за задължително безбрачие на католическите свещеници, а по-скоро, че папа Франциск ще бъде помолен да проучи дали е възможно това задължение да бъде отменено.

Същевременно, събранието даде висока оценка на безбрачието като начин на живот.

По време на обсъжданията монахинята бенедиктинка Филипа Рат, която представляваше членовете на религиозни ордени, говори за "удовлетворението", което много религиозни хора намират в този начин на живот. "Ние не живеем сами, а в общност", каза сестра Филипа, подчертавайки разликата пред свещениците.

Мнозина делегати говориха за вътрешните конфликти на свещениците заради тайните им връзки и двойнствен живот, за психологически проблеми и проблеми със зависимости, произтичащи от трудности, които изпитват заради безбрачието.

Представител на миряните католици каза, че иска да спести тази съдба на младите хора, които се чувстват призвани да са свещеници.

"Губим прекалено много хора", каза архиепископът на Хамбург Щефан Хесе.

mediapool.bg