Кламер БГ - Новини: Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Свят

|
Пет, 10 Март 2023г. 16:02ч.
Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения, след като ги прекъснаха през 2016 година. Двете страни са преговаряли в Пекин, съобщи иранската държавна новинарска агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

"В резултат от проведените разговори Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят своите дипломатически отношения и да отворят отново посолствата си… до два месеца", се посочва в съобщението.

Новината бе потвърдена от саудитски медии, цитирани от АП.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран през 2016, след като посолството ѝ в Техеран беше нападнато на фона на спора между двете страни заради екзекуцията в арабската страна на шиитски духовник.

Иран, водещата шиитска държава в Близкия изток, и Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в региона и сунитска сила, подкрепят съперничещи си страни в конфликтите в Йемен, Сирия и на други места, отбелязва Ройтерс.

ИРНА цитира съвместно изявление на Иран, Саудитска Арабия и Китай, според което Техеран и Рияд "поставят ударение върху зачитането на суверенитета и взаимната ненамеса във вътрешните си работи".

mediapool.bg