Кламер БГ - Новини: За седмица Кремъл загуби повече войници, отколкото Великобритания за 20 години в Афганистан

За седмица Кремъл загуби повече войници, отколкото Великобритания за 20 години в Афганистан

Свят

|
Нед, 06 Март 2022г. 23:14ч.
За седмица Кремъл загуби повече войници, отколкото Великобритания за 20 години в Афганистан

Адмирал Тони Радакин

Британци не бива да заминават да се бият за Украйна, а вместо това да помогнат с каквото могат от Великобритания, заяви в неделя началникът на въоръжените сили на страната адмирал сър Тони Радакин пред Би Би Си. Той също така отхвърли призива на Украйна за създаване на зона забранена за полети, защото това нямало да помогне тактически, но пък ще ескалира въоръжения конфликт. Той приозва Западът да е уверен, че прави "правилното нещо".

Инвазията не върви добре, Русия става все по-малко мощна и не може да продължи, заяви адм. Радакин.

Запитан дали колегата му Лиз Тръс, външият министър на Великобритания, е била права да каже, че ще подкрепи всеки британец, който иска да се бие за Украйна, той коментира, че всички разбират подобни чувства, които обаче трябва да се канализират в подкрепа за Украйна.

Кремъл загуби повече войници за една седмица, отколкото Великобритания за 20 години в Афганистан, коментира той и разказа как "водещи елементи на руските сили са били унищожени".

Най-висшият британски военен командир каза, че руската армия понася тежки загуби, бойният дух пада, а техниката им често отказва. Той разказа как част от руските войници са зарязали заседнал край Киев военен конвой и си направили лагер в близката гора.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски произнесе драматична реч, в която заяви, че нежеланието на Запада за налагане на зона забранена за полети над Украйна, дава на Русия зелена светлина да продължи да бомбардира градове и села.

Адм. Радакин обаче смята, че подобна интервенция няма да помогне.

По думите му съветът, който висшите военни професионалисти дават на политиците е, да избягват да правят подобни неща, които са "тактически неефективни" и със сигурност да избягват неща, които тактически могат да доведат до грешни сметки или ескалация.

Той каза, че по-голямата част от обстрела и разрушенията са причинени от артилерията, не от руската бойна авиация, а да се патрулира забранена за полети зона може да означва сваляне на руски самолети или извеждане от строя на нейни отбранителни системи. Това ще доведе до ескалация, предупреди адмиралът.

По-късно вицепремиерът Доминик Рааб каза, че разбира воплите на Украйна, но Западът вече е казал, че няма да влиза в пряка въоръжена конфронтация с Русия.

Това би подкрепило твърдението на руския президент Путин, че е в конфликт със Запада, отбеляза той.

По-рано Путин предупреди, че всяка стъпка към налагане на забранена за полети зона ще бъде разглеждана като "участие във въоръжен конфликт от тази страна".

Адмирал Радакин освен това омаловажи ядрените заплахи на Путин.

Западът трябва да се държи спокойно и отговорно, а не да реагира прибързано на последните "странни или нелепи коментари" на Путин, смята той.

"Ние сме подготвени, ние сме професионални въоръжени сили, ние ще подходим към този конфликт с тази степен на професионализъм и отговорност, каквато може да очаквате. Ние освен това ще бъдем невероятно уверени в нашата способност да се противопоставим на президента Путин", добави адмиралът.

Той открехна завесата за отношенията си със своя руски колега ген. Валери Герасимов, началник на руските въоръжени сили, обяснявайки, че британското военно министерство има пряка линия с оперативния щаб в Москва.

Тя се тества всеки ден, каза адм. Радакин и добави, че използвал линията да каже на ген. Герасимов, че те трябва да говорят. Очаквам го да ми се обади, каза той.

Междувременно Генералният щаб на украинските въоръжени сили пусна сайт Международен легион за отбрана на Украйна, призовавайки чужди греждани да постъпват в него, за да се "борят за мира и демокрацията в Европа".

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg