Кламер БГ - Новини: Желаете ли тази земя да бъде рай? Какво иска "Общобългарски поход за мир и неутралитет"

Желаете ли тази земя да бъде рай? Какво иска "Общобългарски поход за мир и неутралитет"

България

|
Пон, 24 Апр 2023г. 00:00ч.
Желаете ли тази земя да бъде рай? Какво иска "Общобългарски поход за мир и неутралитет"

Социалисти от цялата страна се включиха в обявения днес "Поход за мир". Инициативата, настояващи България да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти, се проведе в десетки български градове, сред които София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Русе. По данни на организаторите около 12 хиляди души са излезли, за да подкрепят каузата, която практически е не чак толкова прикрита форма на каузата на Москва – светът да не помага на Украйна да отблъсне руската агресия.

В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: "Да живее България!" участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа.

Събралите се хора поискаха мирно решение на конфликта в Украйна, както и България да запази неутралитет.

Със своето участие в редица градове социалистите за пореден път затвърждават своята позиция относно войната в Украйна, а именно тя да бъде прекратена чрез дипломация, България да не предоставя оръжия, както и да не става страна в конфликта.

БСП и президентът Румен Радев са в своеобразна конкуренция кой ще иска повече "мир", докато в Украйна стотици хиляди украинци са прогонени от домовете си, украински деца са отвлечени в Русия, хиляди са загинали и страната е опустошена от продължаващата вече 424 дена война.

Във Варна организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов призова съгражданите си да подкрепят общата национална кауза и допълни: "Обявихме се категорично за неутралитет и срещу "коалицията на войната". Ние от БСП заставаме зад тези искания и срещу въвличането на България във въоръжен конфликт", заяви той, цитиран от БТА.

Преди шествието да тръгне по централните софийски улици, организаторите събираха подписи от гражданите за организиране на референдум за мир и суверенитет, предаде БНР. Въпросите в допитването са общо 6, сред които: " Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти", също: "Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум", като при над 100 хиляди подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му.

Оратори заявиха пред участниците: "Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ. И нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България".

"Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец,

воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре".

Походът се организира от

"Брод - Българският род обединен за децата", "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други организации. На събитието има представители на левицата и на други политически формации, които подкрепят инициативата и нейните послания. Шествието премина от бул. "Витоша" към президентството, сградата на Народното събрание, БНТ, Орлов мост.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg