Кламер БГ - Новини: Енергийният експерт Иван Хиновски напуска ИТН

Енергийният експерт Иван Хиновски напуска ИТН

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 18:56ч.
Енергийният експерт Иван Хиновски напуска ИТН

Иван Хиновски, сн. БГНЕС

Енергийният експерт на "Има такъв народ" (ИТН) и бивш депутат от партията на Слави Трифонов в краткия живот на 45-ото Народно събрание обяви, че напуска политическата сила, считано от вторник – 27 юни.

"Изразявам неодобрение и се разграничавам от кадровата политика на партията през последните месеци в областта на енергетиката и лансирането на случайни лица на отговорни позиции. Нещо повече: Нищо от реформите,които обещахме на избирателите си не бе изпълнено, нито бяха направени и опити за това. А предложихме най-добрата за България енергийна програма по мнението на редица авторитетни български и европейски партньори", написа той във Фейсбук.

"Предстои обсъждане на енергийната политика на България на Евроатлантическа конференция, на която като експерт трябва да споделя постигнатото от правителството. Разбирате колко ще ми бъде трудно да не бъда обективен!", допълва още той.

Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен форум, заявява, че ще продължи да работи за реформите в българската енергетика като експерт, а не политик, какъвто винаги се е старал да бъде. Приоритет според него трябва да е повишаването на енергийната сигурност на страната и преодолянате на енергийната бедност.

Пред Mediapool Хиновски коментира, че е разочарован от това, че енергийният министър от квотата на ИТН Александър Николов не работи ефективно по ключови за страната енергийни

проекти и липсват реформите за стартиране на работата по плана за възстановяване и устойчивост. "Единственото, което прави ведомството, е да плаща фактури по компенсациите за бизнеса. Няма никакви графици за реформите", посочи той.

Даде за пример, че регистрирана наскоро Камара на енергийните общности, която той е оглавил, е написала законопроект за енергийните общности и го изпратила на енергийното министерство, но оттам не му обърнали никакво внимания. "А това е ключово за сдружаване и ползване на финансирането на изграждане на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за лични нужди", коментира той.

Хиновски обясни обявяването на напускането на ИТН и с това, че не иска името му да бъде намесвано в спекулации за бъдещо негово частие като министър в правителство или като кандидат за депутат от ИТН.

mediapool.bg