Кламер БГ - Новини: От 1 юли 25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, реши бюджетната комисия

От 1 юли 25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, реши бюджетната комисия

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 19:08ч.
От 1 юли 25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, реши бюджетната комисия

От 1 юли 25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, реши бюджетната комисия

Бюджетната комисия в парламента одобри субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в сила от първи юли и ще е валидна до края на годината. Наред с това бе одобрено заложеното от правителството "Петков" увеличаване на държавния дълг с 3 млрд. лв.

За горивата

Компенсирането на крайни потребители на горива с 25 стотинки на литър се отнася само до потребителите на бензин А-95 и дизел, но не и до тези на метан и пропан-бутан.

Мярката ще струва 150 милиона лева на хазната.

По време на дебата се чуха и реакции срещу преференцията.

"Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до ново увеличаване - твърде вероятно", прогнозира Петър Чобанов от ДПС.

За държавния дълг

Комисията прие държавният дълг да се увеличи от 7.3 на 10.3 млрд. лв. с 15 гласа "за" и 7 "въздържали се" от ГЕРБ.

Депутатите приеха над 1 млрд. лв. държавни гаранции за теглене на кредити от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". От тях 300 млн. лв. са за "Булгаргаз", с които авансово да заплати втечнен газ, а над 764 млн. за "Булгартрансгаз" за разширението на "Чирен", конектора със Сърбия и за 60 км. ново газово трасе.

От ГЕРБ се обявиха против, че по инфраструктурните проекти има еврофинансиране, а средствата за авансовото плащане всъщност отиват да покрият дълговете на "Булгаргаз" към НАП и банки за над 300 млн. лв.

mediapool.bg