Кламер БГ - Новини: Екстремна ситуация за българските полярници в Антарктида

Екстремна ситуация за българските полярници в Антарктида

Свят

|
Съб, 03 Апр 2021г. 10:51ч.
Екстремна ситуация за българските полярници в Антарктида

Флагманът на чилийската антарктическа флота ледоразбивачът "Агилес" не можа да отплава днес от пристанището на Пунта Аренас за Антарктида поради заболели от Covid членове на екипажа, съобщиха в събота от Българския антарктически институт.

Шестимата полярници от 29-ата българска антарктическа експедиция, които вече повече от месец работят на базата "Св. Кл. Охридски" по изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания, е трябвало след няколко дни с "Агилес" да поемат дългия път към България.

Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба ще принуди полярниците ни да останат още половин месец на базата в настъпващата нощ на антарктическата зима, при ограничени хранителни продукти и гориво, се посочва в съобщението.

При належаща нужда най-необходими за преживяване продоволствия ще могат да се вземат след преход с моторни шейни по ледника или с лодка "Зодиак" по море от съседната испанска база "Крал Хуан Карлос I", която е зазимена и напусната от испанските полярници в края на февруари.

Българският антарктически институт е в непрекъсната връзка с Чилийския антарктически институт в Пунта Аренас, търсейки възможности за по-ранно транспортиране на полярниците ни. В момента в района на Антарктическия полуостров се намира чилийският кораб "Лаутаро", който обаче е претоварен от качените на борда хора и материали от вече зазимени бази, и едва ли ще има възможност да вземе българите.

mediapool.bg