Кламер БГ - Новини: Папа Франциск проведе церемонията Via Crucis на пустия площад "Свети Петър"

Папа Франциск проведе церемонията Via Crucis на пустия площад "Свети Петър"

Свят

|
Съб, 03 Апр 2021г. 12:09ч.
Папа Франциск проведе церемонията Via Crucis на пустия площад "Свети Петър"

Заради пандемията папа Франциск предстоятелства снощи за втори път традиционния кръстен ход за Велики петък на площад "Свети Петър", вместо край римския Колизеум, и без обичайната многохилядна публика. Площадът ще остане пуст и в неделя, когато папа Франциск ще произнесе традиционното пасхално послание "Към града и света" (Урби ет орби).

Церемонията, предавана на живо от Mondiovision, започна в 21.00 ч. в присъствието на около 200 души, предаде Асошийтед прес.

Тази година размишленията, съпровождащи 14-те спирки на кръстния път, символизиращи пътя на Христос към Голгота, бяха поверени на италиански деца и младежи от скаутска група от Умбрия и от римска енория, от благотворителни домове за семейства в неравностойно положение. Рисунки на децата бяха поставени на всяка от 14-те спирки. Техните размишления, в които споделяха емоционални моменти от всекидневието си, белязано от пандемията, бяха прочетени на глас, докато Светият отец слушаше.

Децата се оплакваха, че не могат да виждат баба и дядо, които им липсват, както им липсват и съучениците и учителите, защото училищата са затворени. Тъгата от самотата понякога става непоносима, бе написало едно момиче. След като неговото размишление бе прочетено, папа Франциск, който седеше в кресло на платформа пред базиликата "Свети Петър", се изправи и отправи молитва към Господ "да ни просветли в тази тъмна нощ, за да не загубим пътя си в този труден период". В друга част от церемонията Светият отец се помоли Господ да даде на хората надежда, "за да го разпознаем дори в най-тъмните моменти от нашия живот".

Тъй като Италия обяви локдаун в дните на Великденските празници, присъствието на вярващи е невъзможно. По-рано служба, водена от Франциск, се състоя в базиликата "Свети Петър“. На нея присъстваха впечатляващ брой кардинали сред около 200 вярващи. Докато на богослужението в петък миналата година присъстваха само няколко души.

mediapool.bg