Кламер БГ - Новини: Екопротести в София срещу инсталации за горене на отпадъци

Екопротести в София срещу инсталации за горене на отпадъци

България

|
Пон, 08 Март 2021г. 13:46ч.
Екопротести в София срещу инсталации за горене на отпадъци

По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци в София и Девня ще поискат на протестни шествия в центъра на София представители на сдруженията "За Земята" и "Дишай Девня". Тази вечер протестно шествие ще тръгне в 18:00 часа от Министерството на здравеопазването към ведомството на Емил Димитров - Ревизоро.

Ябълката на раздора в София са плановете на Столична община през лятото да започне строежът на съоръжението, което ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF-гориво, добито от битови отпадъци. В Девня вече има изградени подобни инсталации за изгаряне, а се плануват и нови.

Девня и долината на смъртта

"Постепенно Девня се сдобива и с друго название - "долината на бавната смърт". Специфичният релеф и климатичните особености, като честото безветрие, създават условия за концентрация на атмосферни замърсители и радиационни мъгли. На този фон през последните години градът се превръща в предпочитано място за горене и складиране на отпадъци", открои проблема Ваня Захариева, председател на гражданското сдружение "Дишай Девня" пред БНР.

Тя влезе в детайли и даде примери - мобилна инсталация за термично третиране на отпадъци, завод за стари гуми, площадка за съхранение на неопасни отпадъци, горене на пестициди, RDF-отпадъци и медицински отпадъци. И обобщава картината така: "отпадъци, отпадъци, отпадъци".

"Затова сме тук, да изкрещим – "Стоп! Девня не е долина на боклука", каза Захариева пред БНР. Тя е категорична, че "изгарянето на отпадъци и предприятията, свързани с това, не е икономиката, която ни трябва".

Заводът на София

От "За Земята" припомнят, че в столицата дебатите за изграждането на инсинератора започнаха преди 10 години, когато Столичният общински съвет одобри проекта. Съоръжението трябва да бъде построено на площадката в ТЕЦ - София зад Централна жп гара. От "Московска 33" твърдят, че инсталацията ще е от полза за столичани. Мотивът боклукът ще е суровината, която ще е безплатна и така "Топлофикация" ще спести средства, които иначе би дала за природен газ.

През 2020 г. Върховният административен съд се произнесе, че "Топлофикация София" не е доказала, че проектът за инсинератор на отпадъци не вреди на здравето на хората, отбелязва организацията, по чиято жалба е постановено преразглеждане на разрешението за изграждането на съоръжението.

"Това дело се намира в съда. Следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, вредни емисии, опасни отпадъци от пепелта", пояснява Десислава Стоянова, представител на "За земята".

На практика проектът вече се изпълнява, без да се изчака окончателното съдебно решение и при отсъствието на одобрен доклад за оценката за въздействието върху околната среда.

Стоянова коментира, че инсталацията се представя като нещо ефективно, но нейният капацитет е 180 хиляди тона отпадъци годишно.

"Които в продължение на 30 години трябва да се горят – това е "животът" на проекта. В момента София произвежда по-малко от половината от този капацитет. Тази инсталация ще ни вкара в нещо като затворен кръг – ние трябва да пълним това "чудовище", за да може то да е ефективно, да работи. Съответно това може да ни принуди да внасяме отпадъци", посочи тя.

Изграждането на инсталацията ще струва 350 милиона лева с ДДС, става ясно от обществената поръчка. Има много скрити разходи, които трябва да бъдат оценени, когато правим сметката кое е изгодно и кое не, уточнява Десислава Стоянова. При изгарянето на такива отпадъци се отделя токсична пепел, която ще се изнася, има и друга пепел и шлака, допълва тя.

mediapool.bg