Кламер БГ - Новини: 29-годишен мъж стана донор и даде шанс за нов живот на 4 души

29-годишен мъж стана донор и даде шанс за нов живот на 4 души

България

|
Пон, 08 Март 2021г. 13:46ч.
29-годишен мъж стана донор и даде шанс за нов живот на 4 души

29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор и даде шанс за нов живот на четирима души, сред които 2 деца. Донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите от болниците "Св. Иван Рилски" – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.

В резултат бяха извършени две чернодробни трансплантации в болница "Лозенец" на деца на 1 и на 7 години. В "Александровска" болница е била извършена бъбречна трансплантация на 48-годишен мъж.

По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Великотърновската болница е една от най-активните в развитието на донорството у нас. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.

mediapool.bg