Кламер БГ - Новини: Сграда се срути във Флорида: един човек е загинал, над 50 се издирват

Сграда се срути във Флорида: един човек е загинал, над 50 се издирват

Свят

|
Четв, 24 Юни 2021г. 19:34ч.
Сграда се срути във Флорида: един човек е загинал, над 50 се издирват

Сн. ЕПА/БГНЕС

Поне един човек е загинал и 51 други са в неизвестност след срутването на крило от 12-етажна крайбрежна сграда в град Сърфсайд, близо до Маями, щата Флорида в САЩ, съобщиха властите в четвъртък. Спасителни екипи издирват жители на сградата, попаднали в капан от развалини. Кметът на Сърфсайд Чарлз Бъркет предупреди, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като управителят на сградата му казал, че тя е била доста пълна по време на срутването в 1.30 през нощта. Точният брой на хората, които са се намирали вътре, обаче не е ясен, предаде АП.

Жилищният комплекс в град Сърфсайд е построен през 1980 г. Срутването е засегнало половината от всички 130 апартамента.

Засега властите не могат да кажат каква е причината за случилото се. На покрива на сградата са извършвани дейности, но кметът не вижда как те биха причинили срутването на цялото крило.

В сутрешните часове спасителите са успели да извадят поне 35 души от развалините. На мястото е доставена тежка техника, която да помогне да се стабилизира структурата, за да могат спасителите да имат по-добър достъп до затрупаните хора, казаха от местната пожарна служба.

Не е осъществен контакт с 51 от жителите на сградата, за които се смята, че са били вътре по време на срутването й, но е възможно някои от тях да не са били вкъщи.

Сградата е обитавана от сезонни посетители, както и такива, които пребивават там по цяла година.

По-рано кметът Бъркет каза, че двама души са били откарани в болница, единият от които е починал. Той допълни, че 15 семейства са напуснали сградата самостоятелно, без помощ от спасителните екипи.

Районът около сградата е в купчини развалини и отломки, а колите, паркирани на две преки разстояние, са покрити с прах.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза, че заминава на мястото на инцидента. "Готвим се за някои лоши новини, предвид разрушенията, които виждаме", предупреди той и допълни, че бързата реакция на службите за реакция при извънредни ситуации е спасила човешки животи.

mediapool.bg