Кламер БГ - Новини: Съд в Ню Йорк отне адвокатския лиценз на Руди Джулиани

Съд в Ню Йорк отне адвокатския лиценз на Руди Джулиани

Свят

|
Пет, 25 Юни 2021г. 12:43ч.
Съд в Ню Йорк отне адвокатския лиценз на Руди Джулиани

Рудолф Джулиани

Апелативен съд в щата Ню Йорк отне лиценза за осъществяване на адвокатска дейност в щата на Руди Джулиани, защото е изказвал лъжливи твърдения, опитвайки се да накара американските съдилища да преразгледат изборната загуба на клиента си - бившия президент Доналд Тръмп на президентските избори, предаде Асошиейтед прес.

Адвокатската дисциплинарна комисия заяви в искането си за отнемане на адвокатския лиценз на Джулиани, че има "безспорни доказателства", че Джулиани е изказвал лъжливи твърдения пред съдилищата и е заблуждавал обществеността и конгресмени, като е развивал теории, че изборната победа на Тръмп е открадната чрез измами.

"Тази страна е разкъсвана от продължаващи атаки срещу легитимността на изборите през 2020 г. и на настоящия ни президент Джоузеф Байдън", пише комисията и допълва: "Отличителният белег на нашата демокрация са свободните и честни избори. Лъжливите твърдения имат за цел да подхранят загуба на доверие в нашите избори и произтичащата от тях загуба на доверие в правителството като цяло вреди да правилното функциониране на свободното общество".

Постановлението на съда ще отнеме правото на Джулиани да представлява клиенти в качеството на адвокат, отбелязва АП.

mediapool.bg