Кламер БГ - Новини: Белият дом се е споразумял с Конгреса по инфраструктурен план за трилион долара

Белият дом се е споразумял с Конгреса по инфраструктурен план за трилион долара

Свят

|
Пет, 25 Юни 2021г. 12:51ч.
Белият дом се е споразумял с Конгреса по инфраструктурен план за трилион долара

Белият дом се е споразумял с Конгреса по инфраструктурен план за трилион долара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се е споразумял с двете партии в Конгреса по инфраструктурен план за 953 милиарда долара, предаде АП.

Това е негов законодателен приоритет и увенчава усилията му преодолее политическите разделения, посочи агенцията.

Байдън изненадващо се появи пред камерите заедно с група сенатори демократи и републиканци след постигнатото споразумение. Засега известните подробности за него са оскъдни, но одобрените нови харчове на първо време за 559 милиарда с необичайна двупартийна подкрепа откриват възможност за Белия дом впоследствие да отправи предложения за разходи от 4 трилиона долара за подобряване на инфраструктурата - шосета, мостове, широколентов интернет, а също детски центрове, болници и старчески домове.

Двупартийна група американски конгресмени заяви вчера, че са постигнали и споразумение за рамката на проектозакон за реформа в полицията след седмици на преговори, предаде Ройтерс.

"Остава да се свърши още работа по окончателния вариант на закона и нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено", посочиха в съвместно изявление сенаторът републиканец Тим Скот, сенаторът демократ Кори Букър и конгресменката демократка Карън Бас. "През следващите няколко седмици очакваме да продължим нашата работа към извеждане на предложението ни до финалната права". Тримата не дадоха повече подробности за това, за какво са се споразумели.

Говорителката на Белия дом Джен Саки изтъкна в изявление, че президентът демократ Джо Байдън е благодарен на тримата конгресмени за тяхната работа и очаква с нетърпение "да си сътрудничи с тях по пътя, който остава да бъде изминат".

Двупартийните разговори за реформа в полицията бяха подновени около 20 април - датата на осъждането на бившия полицай от Минеаполис Дерек Шовин за убийството на чернокожия Джордж Флойд, а днес се очаква да бъде произнесена присъдата срещу Шовин, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg