Кламер БГ - Новини: Европейският главен прокурор пристига на посещение в България

Европейският главен прокурор пристига на посещение в България

България

|
Четв, 10 Юни 2021г. 08:51ч.
Европейският главен прокурор пристига на посещение в България

Европейският главен прокурор пристига на посещение в България

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в София в четвъртък. Това потвърдиха от пхресслужбата на Европейската прокуратура. Подробности за програмата ще бъдат оповестени по-късно днес от съображения за сигурност.

България е първата държава, която Кьовеши ще посети след старта на работата на новата европейска институция на 1 юни. В Eвропейската прокуратура участват 22 страни от ЕС.

Посещението на европейския главен прокурор идва на фона на протести пред Съдебната палата в София с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Към момента не е ясно дали Кьовеши и Гешев ще имат среща.

След старта на европейската прокуратура Кьовеши каза, че планира да посети България скоро, за да провери на какъв етап е подборът на шестимата кандидати за български делегирани прокурори.

От 10 български кандидати Колегиумът на европейската прокуратура одобри само четирима.

За това се очаква Кьовеши да има среща със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и евентуално с Висшия съдебен съвет.

Европейска прокуратура започна работа на 1 юни. Седалището на независимия орган е в Люксембург. Основната му задача е да провежда разследвания срещу неправомерно използване на европейските средства.

Европейската прокуратура ще наблюдава още

и прилагането на Плана за възстановяване на Европа NextGeneration EU, за да гарантира, че 750-те милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, ще достигнат до икономика и гражданите на ЕС.

Няколко неправителствени организации у нас съобщиха, че вече са изпратили сигнали до европейската прокуратура.

България участва в новия орган с eвpoпeйcкия пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa

и с още четирима делегирани представители.

В началото на февруари Прокурорската колегия на ВСС избра 10 кандидати за европейки делегирани прокурори - Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Венцислав Фердинандов, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин и Вероника Трифонова, следователите Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова, и съдията Христо Крачунов.

От десетте предложени кандидатури, Европейската прокуратура избра само четирима - Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите кандидати бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на критериите за допустимост.

Лаура Кьовеши поиска от България квотата да бъде запълнена, но от Прокурорската колегия прекратиха досегашната процедура по избор, тъй като никой от останалите кандидати не е получил шест или повече гласа подкрепа, какъвто е регламентът.

Предстои членовете на колегията да преценят дали да започнат нова процедура, но това ще може да се случи, след като решението за прекратяване влезе в сила.

Лаура Кьовеши бе начело на румънската дирекция за борба с корупцията в Румъния (DNA), след което стана първият в историята европейски главен прокурор.

Тя спечели и делото пред Европейския съд по правата на човека , след като подаде жалба срещу румънската държава заради свалянето й от поста начело на DNA . Съдът в Страсбург прие, че управляващите са погазили правото й на справедлив съдебен процес и свободата й на изразяване.

Очаквайте подробности

mediapool.bg