Кламер БГ - Новини: Предложението на ВМРО-ДПМНЕ за референдум в Северна Македония не е в съответствие с конституцията

Предложението на ВМРО-ДПМНЕ за референдум в Северна Македония не е в съответствие с конституцията

Европа

|
Вт, 13 Септ 2022г. 23:22ч.
Предложението на ВМРО-ДПМНЕ за референдум в Северна Македония не е в съответствие с конституцията

Предложението на ВМРО-ДПМНЕ за референдум в Северна Македония не е в съответствие с конституцията

Инициативата за граждански референдум за прекратяване на действието на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България не е в съответствие с конституцията, пише председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери в отговор до ВМРО-ДПМНЕ, предаде БТА.

Джафери обяснява, че искането за такъв референдум противоречи на два члена от конституцията на Република Северна Македония. В чл. 118 се казва, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в чл. 8 - че основна ценност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право. "Поради това внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво", се казва в писмото на Талат Джафери.

От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ внесоха в парламента на страната предложение за събиране на подписи за референдум, свързан с договора за добросъседство с България, като за да бъде свързан с действията на парламента, въпросът беше насочен към отмяна на ратификацията на договора.

За референдум от ВМРО-ДПМНЕ заговориха още в началото на лятото, а на 5 септември изпълнителният комитет на опозиционната партия обяви и въпроса за него, който гласи: "Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?".

mediapool.bg