Кламер БГ - Новини: Ковачевски: Проруска коалиция спира Северна Македония за ЕС

Ковачевски: Проруска коалиция спира Северна Македония за ЕС

Европа

|
Четв, 14 Дек 2023г. 17:18ч.
Ковачевски: Проруска коалиция спира Северна Македония за ЕС

Димитър Ковачевски, сн. БГНЕС

Единствената алтернатива на Северна Македония е ЕС и правителството на страната няма да се отклони от европейския си път, каза пред медиите от Северна Македония, акредитирани да отразят срещата на върха ЕС-Западни Балкани, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Това работно посещение в Брюксел можеше да изглежда съвсем различно. Можехме де излезем като победители, да кажем високо и ясно, че продължаваме с отварянето на преговорните глави от всички клъстери в преговорите с ЕС и продължаваме по нашия евроинтеграционен път. Но се потвърди, че единствената спирачка на държавата е антиевропейската, анти-НАТО и проруска коалиция на ВМРО- ДПМНЕ и "Левица”, посочи Ковачевски, цитиран от БТА.

Още по темата

В Скопие продължават политическите престрелки около конституционните промени

29 септември 2023 14:26

За да започне реални преговори за членство в ЕС, Северна Македония трябва да впише в конституцията си българите, но най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ блокира промените в основния закон. Срещу тях е и по-малката партия "Левица".

Според Ковачески това, че заради неприетите промени в конституцията преговорният процес на Северна Македония спира, е нещо, от което гражданите на страната трябва да преценят "кой за какво бъдеще на държавата се бори”.

По думите му положителният аспект за страната от дискусиите в Брюксел са продължаваща подкрепа от страна на европейските лидери за набелязания от Северна Македония път, както и посоченото в заключенията на ЕС, че веднага щом Северна Македония изпълни условието за осъществяване на промените в конституцията, в която трябва да бъдат вписани българите, ще бъде проведена и втората междуправителствена конференция, с която страната ще започне и отварянето на преговорните глави.

"И тук, в Брюксел подчертах, че мястото на Северна Македония е в ЕС и ние не се отклоняваме от този път. Като правителство работим усилено, за да постигнем стратегическата си цел за членство в ЕС до 2030 г. Да осигурим европейски стандарт и европейски ценности в Северна Македония”, посочи Ковачевски.

По думите му не предстоящите избори за европейски парламент през следващата година, а антиевропейската коалиция е единственото отежняващо обстоятелство за европейския път на Северна Македония и "прозорецът на възможности за разширяване на ЕС не трябва да се пропуска”.

mediapool.bg