Кламер БГ - Новини: Берлин и Анкара се споразумяха да върнат 1000 имами в Турция

Берлин и Анкара се споразумяха да върнат 1000 имами в Турция

Европа

|
Четв, 14 Дек 2023г. 17:59ч.
Берлин и Анкара се споразумяха да върнат 1000 имами в Турция

Берлин и Анкара се споразумяха да върнат 1000 имами в Турция

Германското и турското правителство се договориха за пътна карта за постепенно връщане в Турция през следващите няколко години на 1000 турски имами, работещи в Германия за турската религиозна служба Диянет, съобщи германското вътрешно министерство, цитирано от ДПА. Съгласно споразумението Турция няма да изпраща повече имами в джамиите в Германия.

Агенцията отбелязва, че въпросните проповедници предизвикват спорове от години, тъй като имамите, които обикновено биват изпращани в Германия за четири години, следват инструкции от Анкара като турски държавни служители и обикновено имат недостатъчни познания за реалностите на живота в германското общество.

Имамите от Диянет работят основно в джамии, управлявани от Турско-ислямския съюз на Институт за религия (ДИТИБ).

Според германското правителство няколко десетки от тях проповядват в конгрегациите на Съюза на турско-ислямските културни асоциации в Европа (ATIB) и "Миллъ Гьорюш" (Millî Görüş) - две организации, които се споменават в последния годишен доклад на германската служба за вътрешно разузнаване.

Германското правителство иска да насърчи допълнителното обучение на имами в Германия. Това обучение, в което могат да се включат завършилите специалности по ислямско богословие, трябва да се базира на следните три стълба: уроци по немски език, ислямско религиозно образование и германска история, социално-политически въпроси и ценности.

Около 100 имами ще бъдат подготвяни в Германия всяка година, съгласно споразумението между германското вътрешно министерство, Диянет и ДИТИБ, посочва Ройтерс, като отбелязва, че според министерството програмата има за цел да насърчи интеграцията на мюсюлманите в Германия.

Тези имами постепенно ще заместят назначените от Диянет проповедници, работещи в Германия, която има голяма турска диаспора, но германското правителство често се сблъсква с политически конфликти с турския президент Тайип Ердоган, който е на власт от две десетилетия, и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

"Нуждаем се от духовници, които говорят нашия език, познават нашата страна и отстояват нашите ценности", заяви германският вътрешен министър Нанси Фезер в съобщение. "Това е важен момент за интеграцията и включването на мюсюлманските общности в Германия", добави тя.

ДИТИБ, най-голямата ислямска асоциация в Германия с около 900 джамии, е обект на политически спорове в страната, особено след като неотдавна неин член - афганистански талибан - говори в една от джамиите й в западния град Кьолн миналия месец, отбелязва агенцията.

През 2017 г. германски официални представители призоваха ДИТИБ да предприеме фундаментални реформи след твърдения, че имамите й, изпратени от Диянет, са извършвали шпионаж в полза на Анкара. Диянет отхвърли каквото и да било участие, а разследването беше прекратено без повдигане на обвинения.

mediapool.bg