Кламер БГ - Новини: Турция ще изпрати първия си космонавт на 9 януари

Турция ще изпрати първия си космонавт на 9 януари

Европа

|
Четв, 14 Дек 2023г. 17:24ч.
Турция ще изпрати първия си космонавт на 9 януари

Турция ще изпрати първия си космонавт на 9 януари

Турция ще изпрати първия си астронавт на Международната космическа станция (МКС) на 9 януари 2024 г., за да проведе научни експерименти. Това съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер, предаде БТА.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ ще бъде изпратен в МКС на 9 януари 2024 г. Тази мисия е от голямо значение от гледна точка на представянето на научния и технологичния потенциал на Турция. В космоса ще бъдат проведени 13 научни експеримента, каза Каджър.

Той припомни, че през април турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи двама кандидати за полет до Международната космическа станция.

Заедно с Гезеравджъ, който е пилот в състава на турските военновъздушни сили, за мисията се подготвяше и Тува Джихангир Атасевер, който работи като инженер в турската компания "Рокетсан".

Двамата бяха избрани сред 36 000 кандидати.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

mediapool.bg