Кламер БГ - Новини: Политическа турбуленция заради новите паспорти в Северна Македония

Политическа турбуленция заради новите паспорти в Северна Македония

Война в Украйна

|
Ср, 17 Ян 2024г. 14:16ч.
Политическа турбуленция заради новите паспорти в Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС Вместо на гражданите на Северна Македония да се дава фалшива надежда, че срокът, в който трябва да бъдат издадени нови паспорти и документи за пътуване извън страната ще бъде удължен, институциите трябва да направят максимално възможното да бъдат сменени колкото се може повече документи, смята министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

На пресконференция той посочи, че срокът до който остават валидни паспортите и документите за пътуване извън страната със старото име на държавата е вписан и в Закона за изпълнение на конституционните промени и той е "не повече от 5 години от встъпването в сила на промените в Конституцията”, с които името на държавата, съгласно договора с Гърция бе променено на Република Северна Македония.

"Става въпрос за международен договор, който е ратифициран от парламентите на двете държави и е невъзможно решението за удължаване на срока, в който документите да бъдат подменени, да бъде решение на едно правителство”, смята Османи, цитиран от БТА.

mediapool.bg