Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън с последна "компромисна" оферта за споразумение с ЕС

Борис Джонсън с последна "компромисна" оферта за споразумение с ЕС

Европа

|
Ср, 02 Окт 2019г. 18:35ч.
Борис Джонсън с последна "компромисна" оферта за споразумение с ЕС

Британското правителство публикува своите нови и "окончателни" предложения с цел да постигне споразумение за Брекзит в последната минута, а премиерът Борис Джонсън ги "засили" с поредната закана, че Лондон напуска на 31 октомври "със или без сделка".

Лансираното като "последна оферта" предложение предвижда Северна Ирландия да е в същата митническа зона като Великобритания, но регулациите на ЕС да важат за известен преходен преход. През това време в Северна Ирландия ще се въведе система на декларации с опростена процедура за малките фирми, за да се избегнат митнически проверки.

Предложението представлявало алтернатива на режима на предпазния механизъм (т.нар. "бекстоп"), който има за цел да гарантира, че границата между двете части на ирландския остров ще остане "прозрачна", т.е. без създаване на структури за контрол по нея.

Именно този "бекстоп", който е предвиден в споразумението, постигнато между ЕС и правителството на предишната премиерка Тереза Мей, и досега остава възел на раздора в преговорите между Лондон и Брюксел.

Политиците от ЕС досега неведнъж са подчертавали, че няма да се съгласят да бъде променен вече съгласувания предпазен механизъм.

В документа обаче се казва, че предложенията осигуряват целостта на общия пазар на ЕС и се съобразяват със Споразумението от Разпети петък, с което през 1998 г. бе сложен край на три десетилетия конфликт в Северна Ирландия.

Европейската комисия реагира предпазливо и съобщи, че "внимателно ще проучи" новото предложение.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя Борис Джонсън в британския парламент, одобри тези предложения на премиера. Партията заяви, че предложенията не застрашават вътрешния пазар на Обединеното кралство и опазват Споразумението от Разпети петък.

Източници от британското правителство съобщиха, че ще започнат интензивни преговори с ЕС, които може да доведат до постигане на окончателно споразумение до средата на октомври.

Борис Джонсън: В противен случай напускаме без сделка

Mалко преди официално да представи на Брюксел предложенията си, Борис Джонсън обеща Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври, "каквото и да става", със или без споразумение.

"Това, което целият свят иска, е да се приключи с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от ЕС на 31 октомври, каквото и да става. Да осъществим Брекзита. Можем, длъжни сме и ще го направим", заяви Джонсън в реч на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

"След три години и половина хората започват да имат усещането, че ги правят на глупаци. Те започват да подозират, че в тази страна има сили, които просто не искат Брекзит изобщо да бъде осъществен. А ако се окаже, че тяхното подозрение е правилно, тогава смятам, че ще има сериозни последици за доверието в нашата демокрация", каза той.

"Конструктивни, разумни предложения"

Пред съпартийците си премиерът каза, че ще представи на ЕС конструктивни и разумни предложения, които предвиждат компромис и за двете страни.

"Това е компромис от страна на Обединеното кралство и силно се надявам, че приятелите ни разбират това и на свой ред ще направят компромис", допълни той.

Джонсън настоя, че предложенията му няма да включват митнически проверки на границата в Северна Ирландия - един от основните поводи за разногласия в преговорите за Брекзит, посочва Ройтерс.

Без проверки на ирландската граница

"При никакви обстоятелства няма да има проверки на или близо до границата в Северна Ирландия", каза той.

"Ние ще уважаваме мирния процес и споразумението от Разпети петък", заяви премиерът.

Според него е необходимо ЕС да бъде готов да приеме нови технологии за уреждане на въпроса за предотвратяване на твърда граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Той каза, че е готов да изведе Великобритания от ЕС без споразумение, ако общността не прояви повече гъвкавост.

"Няма да има втори референдум"

Джонсън изключи възможността за втори референдум за Брекзит.

Премиерът заяви, че правителството му ще повиши производителността и заплатите, ще контролира имиграцията и ще отдели повече пари за обществени услуги.

Той заяви, че консерваторите не могат да позволят лейбъристкият лидер Джереми Корбин да дойде на власт.

"Ако Джереми Корбин бъде допуснат на "Даунинг стрийт", той ще повиши данъците ви, ще съсипе икономиката, ще разруши съюза между Великобритания и САЩ и ще разцепи Обединеното кралство. Не можем да позволим това да се случи", каза Джонсън.

mediapool.bg