Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън ще поиска отлагане на Брекзит, ако не се стигне до сделка

Борис Джонсън ще поиска отлагане на Брекзит, ако не се стигне до сделка

Европа

|
Пет, 04 Окт 2019г. 16:56ч.
Борис Джонсън ще поиска отлагане на Брекзит, ако не се стигне до сделка

Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до Европейския съюз с искане за ново отлагане на крайния срок за Брекзит, ако до 19-и октомври не бъде договорена сделка за излизането от ЕС. Това е предвидено в правителствени документи, представени в шотландски съд, съобщи Би Би Си.

В писмо до Съда в Шотландия, където противниците на Брекзит се опитват да получат решение, което да принуди британския премиер да спазва закона, правителството на Обединеното кралство посочва, че Борис Джонсън приема, че е длъжен да изпрати писмо до ЕС с молба за удължаване на крайния срок.

Борис Джонсън е готов да напише подобно писмо до ЕС и да поиска удължаване на крайния срок за напускането на Обединеното кралство от ЕС след 31-ви октомври, ако не се постигне сделка до 19 октомври, показват съдебните документи, получени от Би Би Си.

Миналия месец депутати от опозицията и "бунтовници" от управляващата Консервативна партия принудиха чрез закон британският премиер да поиска удължаване на срока за Брекзит, ако няма одобрено споразумение.

Тогава Борис Джонсън, макар и да обеща да спазва британското законодателство, заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на всяка цена на 31 октомври, независимо дали е постигната сделка.

В документите, цитирани от Би Би Си, Джонсън се съгласява да уважи приетия от парламента закон и да помоли ЕС за удължаване, ако не бъде постигната сделка по време на заседанието на Европейския съвет, което започва на 17 октомври.

Той също така "приема", че ще се съгласи на всяко едно удължаване на срока, предложено от ЕС.

Говорител на премиера отказа да коментира текущи съдебни производства.

Само ден по-рано Борис Джонсън повтори позицията си, че той иска да се увери, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на крайната дата, съвпадаща с Хелоуин - със или без сделка. По-рано той пък посочи, че по-скоро желае да бъде "мъртъв в канавка", отколкото да поиска удължаване на крайния срок за Брекзит.

Борис Джонсън започва нови совалки в Европа

На този фон Борис Джонсън започва дипломатически совалки в Европа, опитвайки се да събере подкрепа за последната си "оферта" към ЕС, която трябва да предотврати Брекзит без сделка.

Засега обаче лидерите на ЕС не искат да му дадат такава, не са готови за нови компромиси и предоговаряне на ключови точки от споразумението, постигнато от предшественичката му Тереза Мей.

В същото време Борис Джонсън ще трябва да прокара евентуална нова сделка и през британския премиер.

Омагьосан кръг

Така той влиза в омагьосан кръг. Ако предложението му се окаже приемливо за ЕС, ще бъде отхвърлено в Камарата на общините и обратно, ако в камарата има гласове в подкрепа на предложение, то ще бъде неприемливо за общността, коментира британското издание "Индипендънт".

Борис Джонсън твърди, че Великобритания със сигурност ще напусне ЕС на 31 октомври без значение дали ще има споразумение или не.

Новите му предложения се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит. Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период.

"Тереза Мей се опита първо да постигне споразумение с ЕС, а Джонсън върви по обратния път - подготвяйки план, който да може да получи подкрепа в парламента, преди да се опита да го договори с 27-членния ЕС. Но дали това ще доведе до равновесие?", коментира изданието.

Сделката на Мей е единственият шанс

Според в. "Гардиън" съживяване на вариант на сделката на Мей е единственият път за излизане от кошмара на Брекзит.

Тактиката на Джонсън да остави Брекзит за последната минута и накрая да ни сервира пълна бъркотия изглежда няма да проработи. И Дъблин, и Брюксел отхвърлиха това предложение като безполезно.

На мястото на обещаното в Брекзит "без граница на остров Ирландия", той предлага две граници: сухопътна митническа и регулаторна в Ирландско море.

На мястото на "гладка търговия", той предлага лавина от бюрокрация и подарък за контрабандата.

На мястото на "връщането на контрола" предлага на несъществуващ северноирландски парламент да налага вето върху британската търговска политика. Като първа колеблива крачка на министър-председателя към лична дипломация, това е ужасно, заключава "Гардиън", цитиран от БТА.

mediapool.bg