Кламер БГ - Новини: ЕС остава скептичен към последната оферта на Лондон за Брекзит

ЕС остава скептичен към последната оферта на Лондон за Брекзит

Европа

|
Четв, 03 Окт 2019г. 17:56ч.
ЕС остава скептичен към последната оферта на Лондон за Брекзит

Eвродепутатите не биха подкрепили новите предложения на Лондон в сегашния им вид, тъй като не дават необходимата сигурност за ирландската граница. Това съобщи работната група на Европейския парламент за Брекзит.

Според евродепутатите предложенията на Лондон не отговорят ни най-малко на постигнатите в досегашното споразумение договорености за ирландската граница.

За да влезе в сила каквото и да било ново споразумение, то трябва да бъде одобрено и от мнозинството евродепутати.

Малко по-рано Европейската комисия заяви, че очаква допълнителни пояснения по предложенията на британския премиер Борис Джонсън за уреждане на въпроса с границата на ирландския остров след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Говорител на ЕК посочи, че се очаква разясненията да бъдат направени "далеч преди" заседанието на Европейския съвет на 17-18 октомври.

Той добави, че комисията не приема твърденията, че "топката е в нейното поле", след като Джонсън направи писмени предложения за промяна на постигнатото споразумение между Лондон и ЕС.

Необходими са пояснения от британската страна, полагаме всички усилия раздялата да бъде на основата на правила, заяви говорителят. Той добави, че ЕК не е получавала искане от Лондон за нова отсрочка до британското напускане, предвидено засега за 31 октомври.

Висш европейски представител определи вчерашното предложение на Джонсън като "две стъпки назад“ по отношение на предишното споразумение.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който разговаря вчера с премиера Джонсън, в неговото предложение има проблемни моменти, върху които Великобритания трябва да поработи.

Юнкер е подчертал, че споразумението трябва да има правно действащо решение, което да отговаря на всички цели на предпазния механизъм - избягване на твърда граница, запазване на сътрудничеството Север-Юг и икономиката на целия остров, защита на единния европейски пазар и мястото на Ирландия в него.

На този фон в четвъртък Борис Джонсън се опита да изгради коалиция в Камарата на общините в подкрепа на своя нов подход към Брекзит. Той направи това очевидно с усещане за приближаващия краен срок за излизане на страната от ЕС и въпреки сдържаното отношение на европейските лидери към новите предложения, съобщи Асошиейтед прес.

Тонът на Джонсън омеква, но лейбъристите - не

Джонсън насочи своето послание към онези депутати, чиито избирателни окръзи гласуваха за напускане на ЕС на референдума през 2016 г., използвайки по-помирителен тон, отколкото при предишните си изяви пред депутатите.

Премиерът се опита да ги убеди, че промените в предложенията за режима на търговията между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит трябва да тушират опасенията, накарали мнозина депутати да отхвърлят на три пъти споразумението, постигнато от неговата предшественичка Тереза Мей.

"Положихме искрени усилия да преодолеем бездната, да примирим очевидно непримиримото и да изминем последния оставащ километър, тъй като времето ни притиска", каза той.

Новите предложения се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит. Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период.

Джонсън се обърна и към ЕС с по-мек тон, макар че новите предложения отначало бяха представени от неговата канцелария като финална оферта по принципа "приемаш или отхвърляш".

Той се опита да понижи температурата на бурните дебати и на острия език, характерен за последните седмици в Камарата на общините, и дори каза, че е "разочарован" от тона, използван от някои депутати, поставящи под въпрос неговите предложения.

Непримирими опозиционни депутати обаче отново атакуваха плана и самия Джонсън, като го обвиниха, че е наясно, че новите предложения няма да бъдат приети.

Парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че офертата на Джонсън просто все повече тласка страната към Брекзит без споразумение, предлагайки на ЕС план, който вероятно ще бъде отхвърлен.

Същата теза изложи и лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин.

Депутатът Стив Бейкър, който оглавява група от евроскептични парламентаристи в Консервативната партия на министър-председателя Борис Джонсън, обаче каза, че най-новите предложения на правителството дават възможност за приемлива сделка.

"Сега съзираме възможността за приемлива сделка", заяви Бейкър в парламента, присъединявайки се към още няколко подкрепящи Брекзит депутати, благосклонни към предложенията на Джонсън.

Съпротивата на оглавяваната от Бейкър Група за европейски изследвания помогна споразумението, договорено от бившата министър-председателка Тереза Мей, да бъде отхвърлено три пъти по-рано тази година.

Правителството се надява на подкрепа

Новият план на британския премиер Борис Джонсън за Брекзит вероятно ще получи достатъчно подкрепа, за да бъде одобрен от парламента, прогнозира високопоставен министър, цитиран от Ройтерс.

Някои представители на най-твърдолинейното про-Брекзит крило на управляващата Консервативна партия, както и на лейбъристката опозиция, обаче дадоха сигнал, че подкрепят новото предложение, отбелязва Ройтерс.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, съюзник на консерваторите, също приветства плана, който бе изпратен вчера в Брюксел.

"На мен това ми изглежда доста солидно мнозинство", каза министър Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката на евентуален Брекзит без сделка, пред телевизия Ай Ти Ви.

Той допълни, че това трябва да даде увереност на Брюксел.

Европейската комисия и лидерите на ЕС обявиха, че се отнасят много сериозно към новите предложения на Борис Джонсън.

Очаква се в следващите дни да започнат интензивни дипломатически совалки в опит да се предотврати излизането на Лондон без сделка.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вижда напредък в новото британско предложение, но допълни, че остават някои проблемни точки.

Ирландският премиер Лио Варадкар е казал по телефона на британския си колега, че планът му не изпълнява напълно договорените цели. В същото време Варадкар обещал да проучи допълнително предложението и да се консултира с европейските партньори, съобщиха от неговата канцелария в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Шансовете на Джонсън остават неясни

Шансовете на Борис Джонсън да постигне нова сделка за Брекзит са неясни, след като европейските лидери се въздържаха да дадат одобрение за официални преговори по плановете му за алтернативно решение на въпроса с ирландската граница, пише британският вестник "Таймс".

Планът на Борис Джонсън за излизане на Великобритания от Европейския съюз в края на месеца ще наложи две нови граници на Северна Ирландия, за ужас на местните компании, пише в редакционна статия в. "Индипендънт".

Британското предложение за замяна на предпазния механизъм би означавало митнически проверки при търговията между Северна Ирландия и Ирландия, а също граничен контрол в Ирландско море, отбелязва британското издание. Предложенията на Борис Джонсън за Брекзит са серия от противоречия и той го знае, знае го и Брюксел, отбелязва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Борис Джонсън изглежда води изгубена битка срещу оставането на Великобритания в Европейския съюз след 31 октомври, пише в. "Гардиън".

Всекидневникът обръща внимание на язвителната реакция на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, според когото предложението на Джонсън е капан, както и на отказа на Европейската комисия да преговаря с британските представители преди срещата на Европейския съвет на 17 октомври. Въпреки общите усилия британските предложения да не бъде отхвърляни, зад кулисите в Брюксел се настани неприятно чувство, след като Джонсън разкри конкретното си предложение за ирландската граница.

Лондон се надява и ЕС да покаже гъвкавост

Лондон призова Европейския съюз също да бъде креативен и гъвкав за Брекзит след новото предложение на премиера Борис Джонсън за ирландската граница, предаде Ройтерс.

"Сега е ред на Европейския съюз да отговори и също да покаже, че може да е креативен и гъвкав. Не искаме удължаване и смятаме, че има достатъчно време" да приключим с Брекзит на 31 октомври, заяви министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли.

Според Баркли Великобритания е направила конструктивно предложение на Европейския съюз и има готовност да преговаря за нова сделка за Брекзит.

"Фокусирани сме върху постигането на сделка, защото според нас това е най-добрият начин да продължим напред. Брекзит без сделка очевидно е доста по-неблагоприятен вариант от гладък и уреден Брекзит, а ако няма сделка, ирландското правителство очевидно ще трябва да задейства пропускателни пунктове" на границата със Северна Ирландия, изтъкна британският министър.

mediapool.bg