Кламер БГ - Новини: Испания отново заплаши да наложи вето на споразумението за Брекзит

Испания отново заплаши да наложи вето на споразумението за Брекзит

Европа

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 12:21ч.
Испания отново заплаши да наложи вето на споразумението за Брекзит

Председателят на испанското правителство Педро Санчес повтори заплахата си да блокира споразумението за Брекзит, ако не получи право на вето върху бъдещите преговори за британския анклав Гибралтар, съобщи Франс прес.

Това стана само няколко часа, след като в няколко европейски издания излезе информация, че Лондон и Мадрид са стигнали до пробив по спорния въпрос.

"След разговора ми с Тереза Мей нашите позиции остават много различни", написа той в "Туитър" при кацането си в кубинската столица Хавана, където е на официално посещение.

"Моето правителство винаги ще защитава интересите на Испания. Ако няма промяна, ще наложим вето на Брекзит", добави той.

Преговарящи от страните членки на Европейския съюз ще се опитват до последния момент преди срещата на Европейския съвет в неделя да изчистят спорния въпрос, за да могат да гласуват споразумението за Брекзит.

Испания поиска в проекта на споразумението и в декларацията да бъдат направени изменения, от които да става ясно, че Великобритания може да взима решения за Гибралтар само след директни преговори с Мадрид.

Според правото на Европейския съюз договорът за оттегляне от блока трябва да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство. Няма нужда от единодушие, което означава, че една единствена страна не може да го блокира. Европейските лидери обаче са решени да демонстрират единство по този изключително чувствителен политически въпрос.

Проектът за споразумение за Брекзит се натъква на яростна съпротива и в британския парламент, който трябва да го одобри, за да влезе в сила. В противен случай Великобритания рискува да излезе от Европейския съюз на 29 март 2019 г. без споразумение, което да смекчи неблагоприятните икономически последици от Брекзит.

Европейските държави не желаят изменения в проекта за споразумение и в политическата декларация към него и по тази причина предложиха в отговор на испанските притеснения за Гибралтар в неделя да бъде изготвено отделна декларация на лидерите на 27-те страни членки на ЕС.

Очаква се в събота Тереза Мей да пристигне за преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, броени часове преди срещата на Европейския съвет на следващия ден.

Дипломатите от Европейския съюз се надяват до довечера да са постигнали съгласие за текста на декларацията за Гибралтар, но се опасяват също така Санчес да не коментира въпроса на високо ниво в неделя с цел да демонстрира решителност и да натрупа точки сред испанските избиратели на фона на предстоящите идния месец в Испания регионални избори.

Проектът за споразумение за Брекзит засяга финансови въпроси, правата на гражданите на ЕС и Великобритания, чувствителния въпрос за ирландската граница и общи насоки за бъдещите отношения в сферата на търговията и сигурността.

Проектът трябва да бъде одобрен и от Европейския парламент, за да влезе в сила.

Мей продължава борбата на два фронта

Британската министър-председателка Тереза Мей се бори на два фронта, за да спаси своята преговорна стратегия за Брекзит.

От една страна, депутати от собствената й партия се обявяват против договорената от нея сделка с Европейския съюз, а от друга, европейските лидери предупреждават, че не може повече да се повдига въпросът за още отстъпки в полза на Великобритания, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Намиращата се в трудно положение министър-председателка чу по време на разгорещени дебати в парламента многократни призиви от бунтари в нейната Консервативна партия да предоговори споразумението си за Брекзит, след като стана ясно, че втората част от сделката - политическата декларация, е завършена.

В Европа обаче Германия каза, че е време да се "сложи точка на това" и сделката да бъде приключена на среща на върха на ЕС за Брекзит в неделя. В същото време ЕС се готви да представи бъдещи преговорни искания в областта на риболова, а Испания обвини Великобритания в предателство във връзка с Гибралтар, отбелязва "Гардиън".

Консерваторите се подготвят за извънреден премиер, изтъква в заглавие в. "Таймс".

Ако сделката на Мей не бъде одобрена в парламента или зависи от подкрепата на лейбъристите, консерваторите ще искат нов лидер, посочва изданието в коментарна статия.

Британски депутати от всички партии обвиниха Мей, че осигурява "сляп Брекзит", след като тя призна, че нейната сделка оставя неуредени редица важни въпроси за бъдещето на Великобритания, пише в. "Индипендънт".

Мей възнамерява да се обърне към британските бизнес лидери и обществеността, за да спечели подкрепа за своята сделка за Брекзит, след като договорената с ЕС политическа декларация за бъдещите отношения между общността и Великобритания среща съпротива от евроскептичните депутати на Консервативната партия, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Министър-председателката смята, че може да обърне посоката на политическите дебати през следващите три седмици, като заобиколи депутатите, мобилизира британските корпоративни среди и убеди своите критици в парламента, че обществеността настоява за споразумение, което е "в национален интерес", посочва изданието.

mediapool.bg