Кламер БГ - Новини: Франс прес: Гибралтар се дразни, че е станал трън в петата на Брекзита

Франс прес: Гибралтар се дразни, че е станал трън в петата на Брекзита

Европа

|
Пет, 23 Ноем 2018г. 15:23ч.
Франс прес: Гибралтар се дразни, че е станал трън в петата на Брекзита

Мадрид "няма нужда от камшик". Гибралтар - британски анклав в Южна Испания, не скри раздразнението си, че за няколко дни се превърна в главната заплаха, тегнеща над Брекзита, пише в петък агенция Франс прес.

След като започна обратното броене до извънредната среща на върха в неделя, на която би трябвало да се одобри споразумението за развода между Европейския съюз и Обединеното кралство, процъфтяващата колонийка с 30 000 жители внезапно попадна в светлините на прожекторите и населението й обвинява за това Мадрид.

"Безумно е страна с площ половин милион кв. км, 46-милионно население и дълбоки вътрешни проблеми да изразходва толкова енергия за една скала от 6 кв. км. и 30 000 жители", казва 44-годишният анестезиолог Хамиш Томсън.

Елтън Морено, 44-годишен мениджър на компания за онлайн игри (доста развит икономически сектор в анклава), от своя страна, "не е изненадан, че използват Гибралтар в тази схватка, но казва, че се е уморил постоянно да слуша за това в новините.

Разположен на стратегическо място, позволяващо контрол върху Гибралтарския проток, Гибралтар (наричан често Гибралтарската скала) е отстъпен през 1713 г. от Испания на Великобритания с договора от Утрехт. Мадрид има претенции към него и отношенията между анклава и голямата му съседка често са трудни.

За да има право на контрол по въпроса, преди началото на преговорите за Брекзит през юни 2017 г. Мадрид получи от европейските си партньори гаранции, че "никое споразумение между ЕС и Обединеното кралство няма да се прилага на територията на Гибралтар" без одобрението на испанските власти.

Проблемът е, че това уточнение го няма в роденото миналата седмица с форцепс споразумение за излизането на Великобритания от ЕС и това разгневи испанското правителство. Сега то заплашва да направи всичко възможно да блокира всичко, ако искането не бъди изрично потвърдено черно на бяло.

"В последната минута"

"Няма нужда четвъртата по големина европейска икономика да подкарва с камшик най-малката европейска икономика към масата за преговори", заяви през деня ръководителят на изпълнителната власт на Гибралтар Фабиан Пикардо пред парламента на британската колония.

"Испания е входната врата към Европа. На практика имаме повече причини да си сътрудничим и разговаряме с Испания, отколкото с останалите страни", допълни главният министър Пикардо.

"След месеци на преговори недопустимо е в последния момент испанското правителство да заплашва, че ще използва правото си на вето над споразумението за Брекзит", отбелязва критично от своя страна 48-годишният адвокат Моузес Анахори.

Макар и недопустимо, за съжаление не е изненадващо от страна на Испания да повдигне "проблема за Гибралтар" в последната минута", допълва той, опасявайки, че това може да подрони доверието между Скалата и нейната съседка.

Друг адвокат, 41-годишният Оуен Смит, казва, че би се радвал Брекзитът да пропадне, след като и той като огромната част от жителите на Гибралтар е гласувал Обединеното кралство да остане в ЕС.

Смит обаче не казва, "че сегашният спор около Гибралтар е в състояние да провали целия процес", въпреки че три дни до срещата на върха все още нищо не е договорено.

По БТА

mediapool.bg