Кламер БГ - Новини: Пенсионер ще бъде изправен пред съда в Испания след изпращането на поредица писма бомби

Пенсионер ще бъде изправен пред съда в Испания след изпращането на поредица писма бомби

Европа

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 13:09ч.
Пенсионер ще бъде изправен пред съда в Испания след изпращането на поредица писма бомби

Пенсионер ще бъде изправен пред съда в Испания след изпращането на поредица писма бомби

Пенсионер ще застане на подсъдимата скамейка в Испания за предполагаемо изпращане на няколко писма бомби, включително до посолството на САЩ и испанския премиер Педро Санчес, предаде ДПА.

74-годишният мъж е обвинен в тероризъм, както и в производството и използването на взривни устройства за терористични цели, съобщи вчера съд в Мадрид.

Възражението на адвокатите на обвиняемия срещу започването на процес е окончателно отхвърлено, се казва в съобщението.

Поредицата от писма бомби предизвика голям отзвук в Испания в края на ноември 2022 г. Тя са били изпратени до Санчес, както и до посолствата на САЩ и Украйна. Отбранителна компания, която доставя продукти на Украйна, както и министърът на отбраната Маргарита Роблес и сателитният център на ЕС във военно-въздушната база Торехон също са получили писма-бомби.

Обвиняемият беше задържан два месеца по-късно в Миранда де Ебро, на около 300 километра северно от Мадрид.

Няма индикации, че мъжът е принадлежал към терористична банда или организирана престъпна група, се казва в съдебен документ, но всичко сочи, че той е действал с намерението да "сериозно наруши обществения ред" и че се е домогвал до прекратяване на помощта на Украйна във войната й срещу Русия.

Както съобщиха тогава медиите, позовавайки се на полицията, шестте пратки са съдържали самоделни механизми със сравнително малко количество пиротехнически материал и малки метални топчета.

Само една пратка е гръмнала. Служител на украинското посолство е бил ранен в ръката.

mediapool.bg