Кламер БГ - Новини: ЕС и Китай запазват различията си по спорните въпроси

ЕС и Китай запазват различията си по спорните въпроси

Европа

|
Пон, 22 Юни 2020г. 21:31ч.
ЕС и Китай запазват различията си по спорните въпроси

По много въпроси ЕС и Китай са единодушни, но помежду ни остават и различия. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференцията с президента и премиера на Китай Си Цзинпин и Ли Къцян. В заседанието участва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА от Брюксел.

Мишел определи разговора като открит и съдържателен. Той посочи, че ЕС настоява изводите от пандемията да бъдат направени при пълна прозрачност и с международно участие. За ЕС е важно ваксината срещу новата болест да бъде общодостъпно благо, допълни той.

По неговите думи в разговора е бил засегнат въпросът с Хонконг и човешките права. ЕС е изразил загриженост от предвижданите от Пекин промени и е настоял да се спазва принципът за една държава с две системи.

ЕС и Китай имат дневен стокообмен за 1 милиард евро и Китай е най-големият европейски търговски партньор, отбеляза Мишел. Той уточни, че половината европейски инвестиции в Китай минават през Хонконг, затова от китайската страна се настоява за осигуряване на политическа неутралност спрямо местните дружества с европейско участие. По неговите думи е необходимо също китайската страна да осигури достъп на европейски фирми до обществените поръчки, да възприеме правила за субсидиите, да спазва изискванията за производство.

Фон дер Лайен посочи, че Китай е необходимо да участва в усилията за прекратяване на употребата на изкопаеми суровини в производството и да обещае след 2050 г. да се стреми към икономика, безвредна за околната среда. Тя призова за ангажимент от Пекин за поведението на дружествата, в които китайската държава е собственик.

Председателят на ЕК заяви, че са наблюдавани случаи на дезинформация и на удари по съобщителни системи, включително на болници, и ЕС знае кой е техният източник. Имаме доказателства, няма да търпим това, добави тя.

Фон дер Лайен призова Китай да ограничи свърхпроизводството на електроника и стомана, и тясно да се обвърже с реформата на Световната търговска организация. За ЕС човешките права и основните свободи не подлежат на преговори, добави тя.

Дипломатическите отношения ЕС-Китай навършват 45 години и следва да се основават на прозрачност, заяви Мишел. Той съобщи, че наесен се предвижда нова среща с висшите китайски представители.

mediapool.bg