Кламер БГ - Новини: Италианските "сардини" остават готови за борба срещу крайната десница въпреки пандемията

Италианските "сардини" остават готови за борба срещу крайната десница въпреки пандемията

Европа

|
Вт, 23 Юни 2020г. 14:35ч.
Италианските "сардини" остават готови за борба срещу крайната десница въпреки пандемията

Как "сардините" ще преодолеят препятствието на пандемията? Те се появиха в Италия през ноември, започвайки борба с изказванията на силно влиятелната крайна десница за изключване на групи от обществото. След наложената от вируса принудителна пауза това стихийно движение уверява, че се е структурирало и ще се бори все по-усърдно с Лигата.

Като много други италианци, активистите на това младежко движение претърпяха тази пролет опустошителното въздействие на санитарната криза и съпътстващите я понижавания на работното време, уволнения или фалити.

Те също трябваше да спазват карантинните мерки, които рязко спряха светкавичния им възход в политическия и медиен пейзаж след възникването им в Болоня на 14 ноември.

В този ден създаденото от четирима неизвестни мъже на по 30 и няколко години движение събра близо 14 000 души с цел борба с лидера на крайнодясната Лига Матео Салвини на регионалните избори в края на януари в северната област Емилия-Романя, която е крепост на левицата.

След като предизвика разпадането на съюза си с антисистемното Движение "Пет звезди" в края на август, Салвини искаше да използва този вот като трамплин към свалянето на новата управляваща коалиция между Движение "Пет звезди" и левоцентристката Демократическа партия и да предизвика предсрочни избори.

Тези регионални избори обаче бяха успех за "сардините". Емилия-Романя не падна, а експертите не пропуснаха да изтъкнат във вечерта на победата на левицата колко много е допринесла за този изход помощта на това младо движение и празничните му митинги из цяла Италия.

"Капанът на избързването"

Какво е днес положението с тази първоначална еуфория, която изкара на улицата хиляди италианци от всички възрасти?

"Сардините се появиха при извънредни обстоятелства, когато лява крепост можеше да бъде спечелена от Матео Салвини и това осигури голям отзвук на действията им", каза политологът Джанфранко Паскуино.

"Не е сигурно, че тези условия ще се повторят. А след първата фаза на мобилизацията ще трябва да се премине към втората, по-деликатна фаза на структурирането", добави той.

Заради карантината "сардините" трябваше да направят принудителна пауза, която използваха за изготвяне на "манифест на ценностите" си в 12 точки, който има за цел да им помогне в подхода към тази нова фаза от тяхната кратка история.

"Попаднахме в капана на избързването", обясни неотдавна по телевизията един от основателите на движението Матия Сантори.

"След това настъпи тази карантина, която секна устрема ни. Друго препятствие е интернет, който ни превърна в някаква лява листа, която дава мнение за всичко и непрекъснато, което не е правилният начин да се прави политика", каза Сантори.

"Не сме купени"

"Затова сега казваме, че трябва да тръгнем отново от нулата с 12-те точки на манифеста. Той е нещо като съд, който желаещите могат да изпълнят" със съдържание, добави 32-годишният икономист, който обещава, че "сардините" никога няма да станат партия.

Отхвърлянето на насилието - "физическо, словесно или дигитално", спазване на Конституцията, насърчаване на гражданската активност като "противодействие на апатията и отпор на популизмите, суверенизмите, индивидуализмите и персонализациите от всякакъв вид" са елементи от манифеста, който вече ще служи като ориентир на "сардините".

"Трябваше ясно да дефинираме идеите си, защото сме народно движение, в близък контакт с хората, прогресистко, екологично", увери 28-годишният Лоренцо Доноли, един от националните говорители на движението.

"Тези, които искат да ни следват, трябва да спазват тези ценности при организиране на политически или културни събития в страната", подчерта той.

На критиците, които обвиняват "сардините", че са "дистанционно управлявани" от лявата Демократическа партия, за да привлекат гласовете на младите, Доноли отвръща, че те са "спонтанно създало се движение, което не е купено от никого и поради това има широка свобода на слово и действие".

Разчитайки на добрата воля на симпатизантите си, движението понякога прибягва до набиране на средства онлайн (краудфъндинг) за организиране на някои от митингите си.

"Сардините" настояват и за понижение на трудовото възнаграждение на хората на изборна длъжност и за гарантиран минимален доход за застрашените от новата дигитална икономика работници.

Следващата им среща са насрочените за септември регионални избори в половин дузина области за "възпиране на крайната десница".

По БТА

mediapool.bg