Кламер БГ - Новини: Държавите в ЕС ще теглят общ заем от 100 млрд. евро за заплати в най-ударените от Covid-19

Държавите в ЕС ще теглят общ заем от 100 млрд. евро за заплати в най-ударените от Covid-19

Европа

|
Четв, 02 Апр 2020г. 16:09ч.
Държавите в ЕС ще теглят общ заем от 100 млрд. евро за заплати в най-ударените от Covid-19

Нов, уникален по замисъла си финансов инструмент за борба с икономическите последствия от Covid-19 представи в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Става дума за схема, наречена SURE, чиято цел е ЕК да предостави заеми на държавите членки, за да плащат от бюджетите си заплатите в частния сектор в месеците на кризата. Така щели да се предотвратят масови съкращения и огромна безработица.

Идеята на практика преповтаря въведена от Германия, България и няколко държави от Северна Европа мярка за държавни дотации на заплатите, известна у нас като "60:40".

Общата стойност на инструмента ще е 100 млрд. евро, което е огромна сума, равняваща се на всички средства в Европейския социален фонд за 7-годишен период.

Тъй като бюджетът на ЕС към момента не разполага с толкова голяма сума, парите ще дойдат от емитиране на общ дълг. Той ще се изтегли от Европейската комисия, но ще трябва да се гарантира от всяка една от 27-те държави членки на съюза чрез двустранни споразумения с ЕК. Общата сума на необходимите гаранции е 25 млрд. евро. После комисията ще раздава парите на желаещите държави членки под формата на заем.

На журналистически въпрос дали новата схема в крайна сметка не прилича на спорната идея за коронаоблигациите (общ дълг в еврозоната), за която няма никакво съгласие в паричния съюз, експерти от ЕК отговориха, че не е същото и че подобно правомощие ЕК има от години. Самите трансакции по емитирането на дълга на финансовите пазари ще се осъществят от звеното на ЕК, отговарящо за управлението на дълговете.

Целта е общият дълг да постигне по-ниски лихви от тези, които държавите сами биха постигнали, ако индивидуално емитират дълг. Както заяви Урсула фон дер Лайен в сряда, мярката е предназначена особено за Италия и Испания, които са най-засегнатите от Covid-19 към момента, но по нея ще могат да кандидатстват всички държави членки.

По предварителни изчисления на експертите в комисията схемата ще е изгодна за 15 от държавите членки, но не е ясно дали всички от тях ще имат желание да се възползват.

Всяка от 27-те държави обаче ще трябва да издаде държавни гаранции за своя сметка, за да може да стартира схемата. На теория тя е доброволна, но според предложението на ЕК тя няма да може да бъде активирана, ако всичките 27 страни не се включат с държавни гаранции.

Въпросните държавни гаранции ще са дългосрочни и не е ясно дали ще се калкулират в държавния дълг, допустим по европравилата, които изискват дългът да не надвишава 60% от БВП.

Експерти от ЕК разясниха, че размерът на гаранциите ще зависи от БВП на съответната държава членка, тоест по-бедните като България ще поемат по-малък ангажимент. Няма да се изисква никакъв кеш.

Схемата трябва да се одобри от Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство.

Не е ясно каква е позицията на българското правителство.

mediapool.bg