Кламер БГ - Новини: Границите на ЕС може да останат запечатани и след Великден

Границите на ЕС може да останат запечатани и след Великден

Европа

|
Пет, 03 Апр 2020г. 13:01ч.
Границите на ЕС може да останат запечатани и след Великден

Провеждат се разговори с държавите-членки на Европейския съюз дали външните граници на общността да останат затворени и след Великден заради пандемията от коронавируса, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за френското радио "Европа 1".

Еврокомисията реши да запечата външните си граници за 30 дни на 17 март.

Фон дер Лайен изтъкна, че тази мярка е била възприета много добре от страните-членки, отбелязва Ройтерс. Според нея те са осъзнали необходимостта от ограничението, чиято цел е била да се попречи на хора, които не живеят в ЕС, да идват на лечение в Европа, защото системата за медицинска помощ на европейските страни и без това е напълно претоварена.

В същото време тя разкритикува решението на много европейски страни да затворят граници вътре в ЕС. "Още в самото начало на кризата много страни проявиха тенденцията да се безпокоят само за собствените си проблеми. Разбира се, подобен подход е нежелателен. Ние положихме немалко усилия, за да променим този манталитет", подчерта Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Председателката на Европейската комисия отново коментира, че следващият бюджет на ЕС ще трябва да е във формата на нов план "Маршал", за да бъде гарантирано възстановяването на Европа от кризата с коронавируса.

mediapool.bg