Кламер БГ - Новини: Съветът на Европа: Свободата на медиите не може да бъде подкопавана

Съветът на Европа: Свободата на медиите не може да бъде подкопавана

Европа

|
Пет, 03 Апр 2020г. 14:33ч.
Съветът на Европа: Свободата на медиите не може да бъде подкопавана

Свободата на медиите не може да бъде подкопавана в резултат на непропорционалните ограничения, налагани като извънредни мерки в борбата срещу пандемията в редица страни от Европа. Това заявява в публикувана в петък декларация комисарката на Съвета на Европа за човешките права Дуня Миятович.

"Проблемите за глобалното здраве, предизвикани от Ковид-19, изискват ефикасни мерки за защита на здравето и живота на хората. Това включва борба срещу дезинформацията, която може да предизвика паника и социално брожение. За съжаление обаче някои правителства използват този императив като предлог за въвеждане на непропорционални ограничения върху свободата на медиите. Това е контрапродуктивно и трябва да бъде прекратено. Особено във време на криза ние трябва да защитаваме нашите скъпоценни права и свободи", се казва в декларация на Миятович, оповестена в Страсбург.

"През последните седмици парламенти, правителства и местни власти приеха законодателни мерки, декрети и решения, които открито рискуват да попречат на работата на журналистите и хората от медиите и ограничават правото на обществото да получава информация", отбелязва комисарката.

Тя посочва по-конкретно, че журналистите, отразяващи епидемията, в Унгария и Русия се изправят пред редица санкции, включително и риска, според новите закони, от ефективни присъди до 5 г. затвор за разпространяване на "фалшива информация".

В декларацията се критикуват и някои мерки на правителствата в Азербайджан, Румъния, Босна и Херцеговина и Армения, които застрашават медийните свободи и правата на хората да получават изчерпателна и навременна информация.

Миятович обръща внимание, че "достъпът до информация също става странична жертва на мерките, които правителствата вземат в борбата срещу пандемията". Тя посочва примери и съобщения от Чехия, Сърбия и Италия за недопускане на журналисти на пресконференции, за пречки за получаване на информация от здравните власти и за операции и действия на служители от правораздаването.

От изключително значение също така е журналистите да имат възможност да работят в безопасни условия, без страх от тормоз и атаки, защото тяхната дейност служи на общественото благо. Затова работата им трябва да бъде защитавана и подпомагана, а не спъвана, подчертава тя.

Комисарката на съвета на Европа призовава всички страни членки на Съвета на Европа да пазят свободата на медиите и пресата, а онези, които са въвели ограничения, не отговарящи на демократичните норми и стандарти, спешно да ги отменят.

mediapool.bg