Кламер БГ - Новини: ЕК ще препоръча да отпадане мониторингът върху България

ЕК ще препоръча да отпадане мониторингът върху България

Европа

|
Пон, 21 Окт 2019г. 18:25ч.
ЕК ще препоръча да отпадане мониторингът върху България

Два дни преди избора на нов главен прокурор и пет дни преди решаващите за ГЕРБ местни избори, Европейската комисия ще препоръча мониторингът върху България да отпадне. Това твърдят източници от Брюксел, цитирани от различни български медии в понеделник, ден преди официалното обявяване на доклада.

ЕК ще заяви, че България е изпълнила всички препоръки и повече наблюдение не е нужно, предаде бТВ. На практика това значи отпадане на мониторинговите доклади за правосъдието и вътрешните работи, които комисията публикува два пъти годишно от 2007 г., когато страната се присъедини към ЕС.

Оттогава насам ЕК неизменно констатира, че България не се справя с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Българските власти неизменно приемат докладите с благодарност и представят пред Брюксел планове за законодателни реформи и други промени, но обрат досега така и не настъпи. В крайна сметка ЕС реши да въведе монитрониг за върховенство на закона спрямо всички страни членки, с което наближи и логичният край на специалния мониторинг спрямо България и Румъния.

В последните няколко доклада тонът спрямо страната ни бе смекчен. Именно Гешев, чийто избор предстои в четвъртък, многократно цитираше позитивни констатации за борбата за организираната престъпност.

Миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че се надява мониторингът над България да отпадне преди приключването на мандата на настоящата Комисия, което ще е на 31 октомври 2019. Препоръката на ЕК не означава автоматично отпадане на наблюдението. Последната дума ще е на Европейския съвет.

При всички положения обаче докладът Европейската комисия ще се превърне в част от политическия дебат в България, където на 24 октомври предстои избора на Иван Гешев за главен прокурор, а на 27 октомври – местни избори.

Проблемите с корупцията, злоупотреба с власт и други съмнителни практики са съществена част от дебата за местната власт, която в момента е доминирана от ГЕРБ и сега управляващите ще могат да се позоват на брюкселския доклад като признание за успехите си.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви през лятото, че ще си подаде оставката при негативен резултат за България в европейския доклад.

Дори и да се стигне до отпадане на наблюдението върху София и Букурещ, то най-вероятно ще бъде заменено с друг вид мониторинг. Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите, който да обхване всички страни от ЕС.

Целта е да се засили натискът върху Полша и Унгария, но в същото време да не се изпускат от контрол Румъния и България. Бъдещият мониторинг може да бъде обвързан и с достъпа до европейско финансиране, както предложи настоящата ЕК.

За 12 години Европейската комисия така и не видя в България необратими успехи в борбата с корупцията по високите етажи на властта и създаване на независимо правосъдие.

Преди три години група европейски прокурори пристигнаха в София, за да извършат външна оценка на българската прокуратурата. Една от най-важните им препоръки бе да се премахне пълната безконтролност и безотчетност на главния прокурор. България и досега не е решила този въпрос.

Данаил Кирилов предложи по-рано тази година специална процедура за разследването и отстраняването на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, но тя бе подложена на много критики. Сега България очаква оценката на Венецианската комисия към Съвета на Европа за тези нови процедури.

Настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща на своя "приятел Бойко", че крайната цел е наблюдението върху България да бъде премахнато до 31 октомври 2019 година.

mediapool.bg