Кламер БГ - Новини: Сърбия отново се опитва да привлече " Фолксваген"

Сърбия отново се опитва да привлече " Фолксваген"

Европа

|
Вт, 22 Окт 2019г. 10:00ч.
Сърбия отново се опитва да привлече " Фолксваген"

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" в Сърбия.

"Ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на ЕС като България и Румъния, нямаме и голям пазар като Турция", каза Вучич за ТВ Пинк, цитиран от вестник "Данас".

По думите му въпреки че не е член на ЕС, Сърбия може да предложи субсидии за чуждестранната компания, които другите страни не могат да предложат.

Междувременно германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер пристига на посещение в Сърбия. Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и Фолксваген ще бъде една от най-важните теми, съобщава и белградският вестник "Блиц".

Ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, гринфийлд инвестиции за над 300 милиона евро, допълва вестникът.

Алтмайер заяви в интервю за вестник "Политика", че Сърбия напредва силно в сферата на икономиката и изграждането на правова държава. Той подчерта, че продължаването на помирението между страните от Балканите и засилването на регионалното сътрудничество са някои от ключовите въпроси в процеса на присъединяване към ЕС, предаде БТА.

"Процесът на разширяване в бъдеще още повече ще се ориентира към фактическия напредък в областите на борбата против престъпността и корупцията. Разговорите обаче обхващат и сферата на доброто управление", каза Алтмайер.

Запитан разчита ли Германия на приноса, който европейските страни, които не са членки на ЕС, могат да дадат, за да бъде засилена позицията на континента като цяло, Алтмайер посочи, че сръбската икономика трябва да се приспособи към дигитализацията.

Говорейки за риска регионът на Западните Балкани да попадне в сферата на влияние на други глобални играчи, германският министър каза, че ЕС трябва да стане по-видим в региона и да засили вече съществуващите инструменти на сътрудничество между ЕС и страните кандидати.

mediapool.bg