Кламер БГ - Новини: Северна Ирландия узакони абортите и еднополовите бракове

Северна Ирландия узакони абортите и еднополовите бракове

Европа

|
Вт, 22 Окт 2019г. 09:09ч.
Северна Ирландия узакони абортите и еднополовите бракове

Британският парламент либерализира абортите и узакони еднополовите бракове в Северна Ирландия.

Решението беше взето от парламента в Лондон, който взема решения по текущите въпроси в британската провинция, тъй като местната изпълнителна власт е парализирана, предаде Франс прес.

За разлика от останала част на Обединеното кралство, където абортите са разрешени от 1967 г., в Северна Ирландия досега те бяха незаконни с изключение на случаите, когато бременността застрашава живота на майката. Същото беше положението с браковете между двама души от един и същи пол, които досега бяха законни навсякъде другаде в страната освен в Северна Ирландия.

Северна Ирландия е без изпълнителна власт от януари 2017 г. в резултат на политическо-финансов скандал и институциите й понастоящем не функционират. Използвайки този политически застой, депутатите в Уестминстър гласуваха през юли поправки правото на аборт и на еднополови бракове да бъде узаконено и в Северна Ирландия, ако в срок до 21 октомври там не бъде съставено местно правителство.

Доживяхме деня, когато казваме сбогом на потисническите закони за абортите, които контролираха телата ни и ни отказваха правото на избор, написа в Туитър Гроня Тегърт, ръководителката на кампании на организацията "Амнести интернешънъл" в Северна Ирландия.

mediapool.bg