Кламер БГ - Новини: Главната управляваща партия в Италия загуби частични избори

Главната управляваща партия в Италия загуби частични избори

Европа

|
Пон, 21 Ян 2019г. 17:40ч.
Главната управляваща партия в Италия загуби частични избори

Антисистемното Движение "Пет звезди", което е главната управляваща партия в Италия, претърпя поражение от левоцентристки опозиционен кандидат на първите избори за запълване на овакантено място през мандата на сегашния парламент, предаде ДПА.

Според официални резултати, оповестени в понеделник от вътрешното министерство, журналистът Андреа Фрайлис, подкрепен от Демократическата партия и други левоцентристки сили, е спечелил 40,5 процента от гласовете на вчерашните избори в Каляри, област Сардиния. Лука Касили от Движение "Пет звезди" е получил 29 процента, а Даниела Ноли, представляваща десноцентристка коалиция, е събрала 27,8 процента. Избирателната активност е била едва 15 процента.

Резултатите са изненадващи предвид голямата популярност на популисткото правителство на Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

Объркване предизвиква фактът, че десноцентристката коалиция, участвала в изборите, е включвала Лигата и партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Напред Италия", която е национална опозиционна сила.

До изборите в Каляри се стигна след оттеглянето на депутата от Движение "Пет звезди" Андреа Мура, изгонен от своята партия заради отсъствия от работа.

mediapool.bg