Кламер БГ - Новини: Ципрас: С Преспанското споразумение защитаваме своята област Македония

Ципрас: С Преспанското споразумение защитаваме своята област Македония

Европа

|
Вт, 22 Ян 2019г. 13:19ч.
Ципрас: С Преспанското споразумение защитаваме своята област Македония

С Преспанското споразумение защитаваме нашата област Македония. Превъзмогнахме страха и инерцията със самоувереност и откриваме път за мира и икономическия растеж. Това заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас във видеопослание, публикувано във Фейсбук под заглавие "Истината за Преспанското споразумение".

Във видеопосланието, което продължава цели 107 минути, Ципрас изтъква, че е дошло време да се изнесат фактите за Преспанското споразумение, което задължи Македония да смени името си след 27 години безплодни спорове, както и да промени други текстове в конституцията си, като гаранция срещу всякакви бъдещи "териториални претенции" към Гърция.

Премиерът подчертава, че това споразумение е основополагащ камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите в балканския регион.

Нашите съседи различават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древното гръцко наследство. Чрез Преспанския договор признаваме гражданството, а не етническите групи. Няма да има иредентистки намеци в техните учебници. Те променят наименованията на паметници, инфраструктура и обществени места, заяви още гръцкият премиер.

Видеопосланието включва и снимки от подписването на споразумението между Гърция и бившата югославска република Македония на 17 юни 2018 г. и извадки от неотдавнашната реч на гръцкия премиер в атинската концертна зала за това споразумение.

Споразумението предвижда северната съседка на Гърция занапред да се нарича Република Северна Македония и вече макар и след много перипетии и постоянни протести беше окончателно ратифицирано от парламента в Скопие. От неговото влизане в сила зависи перспективата за членство на република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз.

За да стане това споразумението трябва да бъде ратифицирано и парламента в Атина. Засега не е ясно кога ще бъде гласуването, като се смята, че е възможно това да стане във всеки от дните до края на тази седмица.

Засега оптимистичните очаквания са свързани с гласувания миналата седмица вот на доверие на премиера, в който той успя да оцелее. Не е сигурно обаче, че той ще успее да събере мнозинство в подкрепа на Преспанското споразумение. А в неделя неговите противници свикаха в Атина поредния многохиляден протест, прераснал в сблъсъци с полицията.

За да прокара споразумението, на управляващата партия Сириза й е нужно мнозинство от минимум 151 гласа. Партията обаче разполага със само 145 депутати, а вече е и без коалиционен партньор. Националистическата партия "Независими гърци" напусна коалицията и правителството именно заради несъгласието си с договора.

За сметка на това депутати от центристката партия "Реката" заявяват, че може и да подкрепят споразумението. Освен това по закон ратификацията може да мине и с по-малко от 151 гласа - с просто мнозинство сред присъстващите на гласуването, като за кворум са нужни 240 души.

Сириза се надява, че може да разчита и на гласовете на още четирима депутати - двама министри от квотата на "Независими гърци", които се противопоставиха на партията си и останаха на постовете си, депутатът от същата партия Танасис Папахристопулос и бившият член на "Реката" Спирос Данелис.

mediapool.bg