Кламер БГ - Новини: Меркел и Макрон подписаха нов френско-германски договор за приятелство

Меркел и Макрон подписаха нов френско-германски договор за приятелство

Европа

|
Вт, 22 Ян 2019г. 13:47ч.
Меркел и Макрон подписаха нов френско-германски договор за приятелство

Франция и Германия подписаха във вторник нов договор за приятелство. Това стана в западния германски град Аахен навръх 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор, подписан през 1963-та от генерал Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер, съобщи ДПА.

Подписаният днес нов договор за френско-германско сътрудничество е стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел. По думите й той ще допринесе и за изграждането "обща военна култура и обща оръжейна промишленост".

По думите й документът е необходим и заради "нарастващия популизъм и национализъм".

"Седемдесет и четири години след Втората световна война - време, колкото един човешки живот - неща, които смятахме за очевидни сами по себе си, отново са поставяни под въпрос", каза Меркел.

"Ето защо е необходимо наново да определим насоката на нашето сътрудничество", добави германският канцлер.

Новото споразумение предвижда сближаване на икономическата, външната и отбранителната политика на двете страни, сътрудничество в областта на граничните въпроси и създаване на “обща парламентарна асамблея". В нея ще влизат 100 френски и немски евродепутати.

В договора се посочва, че “Франция и Германия може да се обединят и да послужат като основа за укрепване на Европейския проект“.

Четири месеца преди изборите за Европейски парламент споразумението изпраща послание за развитието на Европейския съюз в момент, когато популизмът е във възход.

mediapool.bg