Кламер БГ - Новини: Германският военен министър: Европа трябва да се превъоръжи, идват нови заплахи

Германският военен министър: Европа трябва да се превъоръжи, идват нови заплахи

Европа

|
Съб, 16 Дек 2023г. 11:29ч.
Германският военен министър: Европа трябва да се превъоръжи, идват нови заплахи

Борис Писториус. Снимка: Инстаграм

Европа трябва да се превъоръжи, за да гарантира, че е в състояние да се защитава по-добре, тъй като до края на десетилетието могат да се появят нови военни заплахи, дори когато фокусът на внимание на нашия съюзник по сигурността САЩ се насочва към Индо-тихоокеанския регион. Това каза германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю за в. "Велт ам зонтаг", предаде БТА.

Русия увеличава значително своето производство на оръжия, за да продължи инвазията си в Украйна, като същевременно заплашва и балтийските държави, Грузия и Молдова, каза Писториус в интервюто, цитирано от Ройтерс.

Междувременно САЩ вероятно ще намалят военната си ангажираност в Европа, тъй като се насочват повече към Индо-тихоокеанския регион, допълни той.

"Ние, европейците, трябва да се ангажираме повече с гарантиране сигурността на собствения си континент", заяви Писториус. Германският министър на отбраната отбеляза, че ще бъде необходимо време, за да може регионът да увеличи собственото си производство на оръжие.

"Имаме около 5-8 години, за да наваксаме по отношение на въоръжените си сили, промишлеността и обществото", посочи той.

Европа е наясно, че може да се наложи да компенсира помощта на САЩ за Украйна, ако Вашингтон не успее да договори ново финансиране, добави Писториус.

Изборът на проевропейско правителство във Варшава би трябвало да даде възможност на Германия, Франция и Полша, известни като Ваймарския триъгълник, да развият повече военното си сътрудничество, каза още той.

"Трябва да разберем как най-добре да се установим на източния фланг на базата на отбранителните планове на НАТО", посочи Писториус.

Министърът на отбраната на Германия отбеляза също, че иска да пътува възможно в най-скоро време до Полша през следващата година.

mediapool.bg