Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Брекзит

Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Брекзит

Европа

|
Вт, 17 Дек 2019г. 13:58ч.
Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън ще използва голямото си мнозинство в Камарата на общините, за да включи в ревизирания закон за напускането на ЕС разпоредби, че преходният период след напускането на съюза ще приключи на 31 декември догодина и няма да бъде удължаван.

Според политическия редактор на телевизия Ай Ти Ви Робърт Пестън в закона, който ще бъде разгледан в петък от Камарата на общините, са били внесени съответните поправки, които изключват удължаването на преходния период независимо от резултата от търговските преговори с ЕС.

Това съответства на програмата, обявена в предизборния манифест на Консервативната партия. Подобни промени в законопроекта са предимно символичен жест, защото впоследствие в текста на приетия закон могат да бъдат внесени корекции, отбелязва Пестън.

Те обаче показват сериозните намерения на консерваторите. В резултат на новината курсът на лирата спадна с 0,6 на сто на азиатските пазари. След напускането на ЕС Великобритания ще навлезе в преходен период, когато правилата и нормите на блока все още ще се прилагат на нейна територия и хора и стоки все още ще могат да се движат свободно между нея и останалите 27 държави членки.

Джонсън планира и да отстрани от длъжност една трета от министрите в своето правителство, да слее ведомства и да замени държавни служители с външни експерти, пише в. "Сънди таймс".

Британският премиер ще съсредоточи работата на правителството върху изпълнението на предизборните обещания, дадени на традиционно гласуващите за лейбъристите избиратели в северната и централната част на Англия, които на предсрочния вот подкрепиха консерваторите.

Премиерът трябва да запълни постовете на министрите на културата, на Уелс и на околната среда, които бяха освободени, след като Ники Морган напусна политиката, Алън Кернс беше принуден да подаде оставка, а Зак Голдсмит загуби мястото си.

Министерството на Брекзит ще бъде закрито на 31 януари, когато Джонсън е обещал, че Обединеното кралство ще напусне ЕС. Очаква се да бъде създадено министерство на границите и имиграцията, отделно от министерството на вътрешните работи.

"Сънди таймс" твърди, че министерството на енергията и изменението на климата - премахнато от предишната премиерка Тереза Мей - ще бъде върнато. Министерствата за международната търговия и на бизнеса ще бъдат слети.

На предсрочните избори преди дни консерваторите на Джонсън спечелиха най-голямото си парламентарно мнозинство от 1987 г. Приоритет на Борис Джонсън е да започне възможно найбързо постъпките за Брекзит.

Очаква се по-мащабна реорганизация на правителството да бъде извършена след излизането от ЕС. В четвъртък Джонсън ще обяви своята законодателна програма с реч, произнесена от кралица Елизабет II.

Още в петък премиерът ще представи сделката си за Брекзит пред Камарата на общините. Приемането ѝ трябва да завърши след празниците, което да позволи на Европарламента да ратифицира споразумението и да премахне последните пречки за развода между Великобритания и ЕС.

mediapool.bg