Кламер БГ - Новини: ЕК заплаши Малта с чл. 7 от договора за ЕС

ЕК заплаши Малта с чл. 7 от договора за ЕС

Европа

|
Вт, 17 Дек 2019г. 14:12ч.
ЕК заплаши Малта с чл. 7 от договора за ЕС

Европейската комисия изрази днес готовност да задейства срещу Малта чл. 7 от договора за ЕС, с което страната може да остане без глас в европейските институции.

Комисията разполага с множество средства за въздействие и ще прецени кое от тях да използва при необходимост, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент в Страсбург при обсъждането на въпроса с върховенството на закона в Малта и убийството на журналиста Дафне Галиция. По неговите думи разследването на убийството е постигнало известен напредък след намесата на Европол.

Държавите в ЕС държат правомощията при предоставянето на гражданство, но трябва да се съобразяват с правото на ЕС. Отделни страни не трябва да облагодетелстват опасни инвеститори с предоставянето на паспорти. Държавите носят отговорност за защитата на журналистите, добави Рейндерс.

Ако ще говорим за върховенство на закона по света, то трябва да съществува в ЕС. Време е да обвържем осигуряването на средства от бюджета на ЕС с прилагането на общите ценности, заяви еврокомисарят.

Утре ЕП ще приеме третата резолюция в последните две години, посветена на върховенството на закона в Малта, където правителството се очаква да подаде оставка през януари. Процедура по чл. 7 досега бе заведена срещу Полша и Унгария.

В изказванията си евродепутатите призоваха за оттеглянето на премиера на Малта Джоузеф Мускат, чиито приближени наскоро бяха уличени във връзки с убийството.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова за незабавното оттегляне на премиера Мускат. Всеки ден, в който той още е на власт, е обида; истината ще излезе и справедливостта ще възтържествува. Правителството в Малта тъне в морална разруха, добави групата на ЕНП.

Социалистите и демократите, към чиито редици принадлежи Мускат, посочиха, че Малта днес е символ на корупцията, а в обществото се шири недоверие. Обща е отговорността това да се промени и да не се повтаря никъде в ЕС, доверието на хората в законността и демокрацията трябва да се върне, призоваха социалистите.

Групата "Обнови Европа" заяви, че случаят в Малта е свързан с тежки престъпници, готови да убиват и които не се впечатляват от наказателните процедури на ЕК. Най-тревожна е връзката между престъпниците и кабинета на премиера Мускат. Въпросът не е само правен, става дума за поемането на политическа отговорност. Ако сега не вземем мерки, болестта ще се разпространи, добавиха либералите.

Зелените допълниха, че корупцията е достигнала върха на държавата в Малта. Важно е ЕК да използва всички достъпни лостове, за да постигне промяна, посочиха от тази политическа сила и отбелязаха, че досега комисията е пропуснала възможността да въздейства на корупцията в Малта, свързана с продажбата на паспорти, обществените поръчки, разрешителните за строеж.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че Галиция е пишела приживе за продажбата на т. нар. "златни визи". Журналистите не трябва да плащат за работата си с живота си, заявиха от тази политическа сила.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) отбелязаха, че свободните медии пазят свободата на обществото и държат очите му отворени. Галиция загина, защото си вършеше работата. Още няма справедливост - за семейството й и за медиите, посочиха от ЕКР.

Групата на Европейската обединена левица настоя за незабавната оставка на малтийското правителство и призова ЕНП да прояви същото отношение към погазването на законността, когато се обсъжда дейността на правителствата от нейното политическо семейство. Малта не е единственото място, където има престъпления, корупция и данъчни убежища, не е единствената страна, която продава визи. Малта е проявление, а не причината, има нещо гнило в ЕС и трябва да го поправим, добави тази политическа сила.

mediapool.bg