Кламер БГ - Новини: Салвини внезапно "запя нова песен" и озадачи наблюдателите в Италия

Салвини внезапно "запя нова песен" и озадачи наблюдателите в Италия

Европа

|
Вт, 17 Дек 2019г. 16:46ч.
Салвини внезапно "запя нова песен" и озадачи наблюдателите в Италия

Лидерът на дясната националистическата партия "Лига" в Италия Матео Салвини изненадващо изостави призивите си за оставка на правителството и предложи вместо това всички главни партии да работят заедно за решаване на най-належащите проблеми на страната, предаде Ройтерс.

Преходът на Салвини от яростна опозиция към призиви за сътрудничество озадачи много наблюдатели. Някои виждат в това знак, че той губи надежда, че раздираната от доста противоречия сегашна управляваща коалиция ще рухне скоро.

"Нека да седнем заедно около масата и да потърсим съгласие по пет приоритета пред страната: спестяванията, политика за растеж, съдебната система, инфраструктурата и здравеопазването преди да е станало твърде късно, а да вървим към избори след това", писа в Туитър лидерът на "Лига".

Дори и да се окаже възможно партиите да намерят общ език по всички тези въпроси, това би било дълъг и изтощителен процес, който ще отнеме месеци, ако не и години, отбелязва Ройтерс.

В интервю за частната телевизия "Канале 5" Салвини добави, че ще трябва да бъде договорен нов избирателен закон и посочи, че "Лига" не иска роля в правителството, докато трае процесът на реформите.

"Лига" е най-популярната партия в Италия, като събира около 30 на сто подкрепа, сочат социологическите анкети. Неотдавна обаче Салвини се натъкна на доста трудности и подкрепата за партията му започна да отслабва.

"Салвини вероятно е разбрал, че президентът Серджо Матарела никога няма да разпусне парламента, така че единственият му шанс е да се прави на добър", отбеляза политическият анализатор Франческо Галиети.

mediapool.bg